PolAlap - A politikai alapozó

Ez a kérdés: válasszanak?

2020. június 09. - Polalap

A határon túli magyarok választójoga hosszú évek óta vita tárgyát képezi. Támogatói és ellenzői más-más szempontokat tartanak fontosnak a kérdésben, így gyakran meglehetősen parttalan a csatározás. Trianon századik évfordulója kapcsán – ha marginálisan is – ismét napirendre került a téma.

mn_1522750415szavaz_s.jpg

A határon túli magyarság helyzete és annak kezelése a rendszerváltás óta rendkívül fontos politikai kérdés. A többnyire identitáspolitikai viták kárvallottjai viszont sok esetben éppen azok, akiken segíteni szeretnének az egyes politikai tömbök, hiszen az elcsatolt területeken az országok vezetői általában nem nézik jó szemmel, ha Magyarország igyekszik beavatkozni a belügyeikbe. Az elmúlt évtizedekben hazánkban feloldhatatlannak látszó törésvonal alakult ki a téma mentén.

A 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás elmélyítette az ellentétet a két tábor között, ám ekkor még nem volt szó a külhoni magyarok választójogáról. A határon túli magyarok védelmezőjeként fellépő Fidesz sem emlegette 2010-es kormányra kerülése előtt a megosztó kérdést, mivel nem akarta, hogy saját szavazóit elbizonytalanítsa ehhez hasonló kényes témákkal. Az viszont sejthető, hogy a pártban tisztában voltak azzal, milyen népszerűek az elcsatolt területeken, így felmerült a választójog kiterjesztése. Mikola István a 2006-os Fidesz kongresszusán a következőt mondta:

„Mert ha négy évre nyerni tudunk, és utána, mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, 20 évre minden eldőlne ebben az országban.”

Ezt követően a Fidesz igyekezett levenni a napirendről a témát, az MSZP viszont kampányfilmjében kihasználta Mikola ötmillió új szavazót vizionáló mondatát.

A 2010 óta kormányon lévő Fidesz első intézkedései között szerepelt, hogy megkönnyítsék a külhoni magyarok honosítását, azaz, hogy magyar állampolgárok lehessenek. Ez több vitát szült a szomszédos országok vezetőivel, például Szlovákia Robert Fico vezetésével kifejezetten a magyar jogszabályra reagálva törvényt alkotott a felvidéki magyarok ellen, amelyben azt rendelte el, hogy, aki felveszi idegen ország állampolgárságát, az automatikusan elveszíti a szlovákot. Ezt a törvényt Szlovákia azóta sem vonta vissza, csupán hatályba került egy jogszabály, ami lehetővé teszi, hogy újra visszakapják szlovák állampolgárságukat azok, akiket 2010 óta fosztottak meg attól.

A Fidesz új választási törvényéről 2011-ben folyamatosan kerültek ki információk, a határon túliak szavazati jogával kapcsolatban azonban sosem fogalmaztak egyértelműen, egészen sokáig nem mondták ki, hogy beépítenék a megújuló választási rendszerbe. Minden bizonnyal tudták, hogy saját szavazóik között sem népszerű a javaslat – a Medián akkori mérése szerint a Fidesz-szavazók 33, a teljes népesség 17 százaléka értett egyet a tervezettel. Végül 2011 októberében a választási reform kidolgozásáért felelős Áder János jelentette be: javaslatuk szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhatnak a pártlistákra. A jogszabály nem aratott osztatlan sikert. A Tárki 2011. novemberi felmérése alapján 50 százalék ellenezte a külhoni magyaroknak adott választójogot, míg csupán 43 százalék értetett egyet inkább vagy teljesen a javaslattal (7 százalék nem tudta vagy nem válaszolt).

Az új választási rendszerben tehát azok a magyar állampolgárok is részt vehetnek a választáson, akiknek nincs magyarországi lakcíme. A 106 egyéni választókerületi mandátum sorsába nem, a 93 listás helyért folyó harcba viszont beleszólhatnak a külhoni állampolgárok. Fontos különbség, hogy míg a határon túli magyarok, azaz a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok levélben szavazhatnak, addig a kivándoroltak, akiknek jellemzően van magyarországi lakcímük, csak külképviseleten adhatják le voksukat. Belátható, hogy jóval könnyebb a postáig elsétálni, és elküldeni a szavazatot, mint sok esetben több száz kilométert utazni a legközelebbi konzulátusig.

Mennyit nyom a latba?

Két erős, egymástól nagyon élesen eltérő vélemény jelent meg a nyilvánosságban: az egyik oldal szerint a határon túli magyarok fogják eldönteni, hogy az anyaországban hogyan éljenek az emberek, a másik tábor viszont úgy véli, csupán szimbolikus a választójoguk, valódi befolyásuk nincs az eredményekre.

A 2014-es országgyűlési választáson szavazhattak először a külhoni magyarok. A 128 ezer leadott levélszavazat között – nem meglepő módon – bődületeset többséget szerzett a Fidesz-KDNP, hiszen a voksok 95,5 százalékát kapták meg. Ezek a szavaztok hozzáadódtak a belföldön leadott listás ághoz, aminek 1,56 százalékát tették ki a külhoni voksok, így egyetlen mandátum sorsát tudták megváltoztatni. Jelentéktelen tűnhet, viszont éppen ennyi kellett a kormánypártoknak a kétharmadhoz, így közel sem nevezhető elhanyagolhatónak. A teljes igazsághoz hozzá tartozik, hogy a töredékszavazatok – főként a szintén frissen bevezetett győzteskompenzáció – sokkal nagyobb mértékben szolgálták a Fidesz-KDNP győzelmét, mint a határon túli választók.

Négy évvel később már a kampányban előkerült a külhoni magyarok választójogának kérdése. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció álláspontja szerint ne szavazhasson az, aki nem Magyarországon él, nem itt fizet adót, mivel arra nem vonatkoznak a törvények, amit majd azok hoznak, akikre szavazott. A párt szerint nem tisztességes, hogy beleszólnak olyan dologba, aminek a felelősségét aztán nem nekik kell viselni. A DK aláírásgyűjtést is indított, ám ennek maga a pártelnök is csupán jelképes szerepet szánt. Az viszont feltétlenül említésre méltó, hogy 2018 januárjában a megkérdezettek több, mint 70 százaléka nem értett egyet a határon túliak a választójogával, 40 százalék pedig el is vette volna azt.

A 2018-as választáson csaknem 100 ezerrel több szavazat (225 ezer) érkezett a határon túlról, mint négy évvel az előtt. Ennek köszönhetően az összes listás szavazatból kitett részük is nagyobb volt: 2,55 százalék. A Fidesz-KDNP tovább tudta dagasztani népszerűségét a külhoni magyarok között, a jó mobilizálás következtében a szavazatarányuk is nőtt – ekkor 96,2 százalék választotta a kormánypártokat. Ezen adatok ellenére 2018-ban a határon túli szavazatok egyetlen mandátum sorsát sem tudták önmagukban befolyásolni, viszont a győzteskompenzációnak plusz 5 parlamenti helyért lehet hálás a Fidesz-KDNP.

A két választás alapján elmondható, hogy első alkalommal egyet, második alkalommal pedig nem hoztak plusz mandátumot a kormánypártnak a határon túli szavazatok, így nem borítják fel a választás eredményét. Az az egy 2014-es parlamenti hely viszont a legfontosabb volt, hiszen pont ez hiányzott volna a kétharmadhoz. Összességében a győzteskompenzáció sokkal nagyobb mértékben torzítja a végeredményt, de az kevésbé érthető és ismert, ezért inkább a külhoni szavazatok kerülnek reflektorfénybe a választási rendszer kritikája kapcsán.

Nemzetközi gyakorlat

Az európai országok külhoniakra vonatkozó szabályozása nagyon sokszínű, nem lehet bevett gyakorlatot megnevezni. Vannak országok, ahol a parlamentben fenntartanak bizonyos számú helyet a külhoniak részére, ilyen például Olaszország, Franciaország és Horvátország. Néhány esetben (Csehország, Ausztria, Szlovákia), hasonlóan a magyarhoz, „összeöntik” a belföldi és a külhoni szavazatokat, ám ezekben az országokban annyira csekély mértékű a határon túli voksok száma, hogy csupán szimbolikus értékű. A lengyel állampolgárok viszont milliós nagyságú diaszpórában élnek, és a választásokon teljesen egyenrangúak az anyaországban élőkkel, jelentős részük mégis csak munkát vállal külföldön, nem élethosszig tervez másik országban maradni. A változatos európai példáknak talán egy fontos, közös alapelvét lehet megjelölni: ne a határon túliak döntsenek a belföldiek életéről.

Bruckner Máté

Borítókép: szatmar.ro

A bejegyzés trackback címe:

https://polalap.blog.hu/api/trackback/id/tr8715755782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.06.10. 17:01:51

Külföldön dolgozó vs. határontúli magyar.

- egyik se fizet semmilyen adót v. járulékot Mo.-on
- mindkét csoport szavazhat pedig
- mindkettő kilépett (vagy be se lépett) abba a kockázati közösségbe amit Mo.-nak nevezünk
- a kockázati közösség az oktatás, egészségügy és nyugdíjrendszer finanszírozása
- mindegyik a felosztó-kiróvó elv alapján működik
- pénzbe kerülsz a rendszernek, aktív korodban befizető leszel

Mi ezzel a gond?

ulpius66 2020.06.10. 17:34:53

Ha végre teljesülne a ballibsik régi vágya, amit mán egy tucatszor kezdeményeztek, HOGY TISZTÁN PÁRTLISTÁS SZAVAZÁS LEGYEN A VEGYES VÁLASZTÁSI RENDSZER HELYETT!

Magyarország összes szomszédjánál csak és kizárólag pártlistás szavazás van, így épp itt az ideje, hogy nálunk is áttérjünk erre a rendszerre, amely TÉNYLEG IGAZSÁGOSABB, MINT A VEGYES VÁLASZTÁSI RENDSZER A GYŐZTESKOMPENZÁCIÓVAL!

LEGYEN MAGYARORSZÁGON IS TISZTÁN PÁRTLISTÁS SZAVAZÁS!!!!!!!
(5% BEJUTÁSI KÜSZÖB, 10% A PÁRTKOALÍCIÓNAK .. remélhetőleg ezt a változtatást az összes párt támogatná...)

NA, EKKOR MÁN SOKKAL, DE SOKKAL TÖBBET JELENTENE A HATÁRONTÚLI MAGYAROK SZAVAZATA!

Weißkopf 2020.06.10. 17:46:09

OK, szavazhassanak a "külhoni" magyarok, de azonos módon, mint a Nyugaton dolgozó echt magyar állampolgárok. Álljanak sorban ők is egy adott napon valamelyik konzulátus/követség előtt, és ne levelezzenek rég elhalt rokonok nevében Orbánra szavazva!

11 Favágó 2020.06.10. 18:38:02

Köszönöm a tájákoztatást, összegzést.
Nekem az jött le, hogy
- kb 1 parlamenti helyről beszélünk
- aki nem támogatja, sőt köpködi ea kintieket, azok nem kapnak szavazatot (érdekes?)

Az elsővel nem igazán érdemes foglalkozni, szimbolikus a jelentősége.

A második viszont a ballibbant tábornak hozhatna némi segítséget. HA megértenék azt, hogy aki nem velük ért egyet és ezért degradálom x+1 jelzővel, attól nem remélhetek szavazatot. Itt Magyarországon belül is igaz, és itt a kreténségük nem egy szavazatba kerül.

csúti csüngőhasú tolvaj 2020.06.10. 18:55:52

Koszos románok szavazhatnak Magyarországon. Ez sajnos semmi másról nem szól.

midnightcoder2 2020.06.10. 19:34:24

Valóban nem kellene olyannak szavazni, aki nem ide fizet / fizetett adót. Ergo nem kellene szavazati joga hogy legyen
- a határon túli magyar állampolgároknak
- a legalább fél éve külföldön dolgozó magyaroknak
- azoknak akik nem nyugdíjasok, és az elmúlt egy évben nem volt legalább fél év nem közmunkás munkaviszonyuk. Beleértve ebbe a diákokat is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.10. 20:16:15

A nemzetközi gyakorlat: az állampolgár szavaz, függetlenül lakóhelytől.

morph on deer 2020.06.10. 20:43:40

A fő gond ezzel az, hogy teljesen más feltételek vonatkoznak rájuk, mint a határon belüliekre.

Mert itthon ugyebár egy adott választókerület lakói szavazhatnak arra, aki őket hivatott képviselni a parlamentben, míg ez a határon túliak esetében nincs így!
Ők bedobják a szavazatukat a közös kalapba, és onnantól kezdve semmi közük a dolgokhoz, tekintve, hogy nekik nincs saját képviselőjük!
Ezért aztán mindenkor ki vannak téve annak, mint ami most is zajlik, nevezetesen, hogy legfeljebb ürügyként használják őket, de NINCS saját képviseletük a parlamentben!

Holott az lenne a tisztességes mindenkivel szemben, ha ugyanúgy lennének saját képviselőik, mint neked meg nekem!

Mi lehetne az akadálya annak, hogy választhassanak saját maguk közül saját képviselőket, akik valóban őket képviselnék a magyar parlamentben?
Lélekszám arányában, ahogy itthon is történik. Természetesen NEM mint magyarországi pártok tagjaiként, hanem függetlenként, és azt támogatva, aki/ami az ő választóik érdekét szolgálja.

Szóval mégegyszer: mi lehetne egy ilyen megoldás akadálya?
Csak nem tán az, hogy akkor végre NEM mint kívülről belepofázó kibicek lehetnének jelen, hanem mint egyenrangú állampolgárok, akikre UGYANAZOK a játékszabályok vonatkoznának, mint a határon belül élőkre?

Hacsak így nem...

Le Orme 2 2020.06.10. 21:06:33

Mikola egy hihetetlenül kártékony figura volt, egy barom.

birkamenet 2020.06.10. 21:10:54

A megoldás egyszerü: orbánt azonnal ki kell paterolni Romániába, ott megkérvényezi a román állampolgárságot , amint megkapja már indulhat is ott a választáson. Ezzel minden legitimalizálódik, nem lesz több illiberált jogferdítés: orbán román politkus lesz, akinek teljes joga van indulnia a választáson és begyüjtenie az ottani illibbantak szavazatiat.
A romániai fidsessbirkák meg annyiszor szavazhatnak rá, amenniyszer még szabad lábon lesz.

Romániában ugyanis a korrupt politikusokat elég hamar börötnbe vágják.

ulpius66 2020.06.10. 21:48:49

hvg.hu

"A járvány időszak alatt erősödött a Fidesz - ez látszik a Medián legfrissebb felméréséből. A HVG számára készített reprezentatív felmérés szerint a Fidesz a biztos pártválasztók körében 60 százalékon áll, ez 5 százalékos növekedés a legutóbbi februári kutatás adataihoz képest. A legerősebb ellenzéki párt a Momentum, 11 százalékkal, ezután következik a DK 10, és a Jobbik 7 százalékkal. Az MSZP, ha most lennének a választások, nem jutna be a parlamentbe."

Dreistein001 2020.06.11. 00:20:34

Én ugyan jobb oldali beállítottságú vagyok, de egyetértek azzal, hogy a külföldön élő (oda született), magyarországi lakcímmel nem rendelkező honfitársam ne szavazhasson arra, hogy mi hogyan éljünk itthon a következő X évben. Semennyit nem profitál belőle, és befolyásolni sem tudja.
Az én sorsom felett ne ítélkezzen az, aki nem itt él!
Ráadásul ugyanúgy, ahogyan a szavazati jognak van egy alsó korhatára (18 év), az lenne az igazságos, ha felső korhatára is lenne - mondjuk 70 év. És ezt ugyanazon okokból kifolyólag mondom, mint amiért létezik az alsó korhatár. :)

birkamenet 2020.06.11. 00:23:42

@ulpius66: "A járvány időszak alatt erősödött a Fidesz"

Ezt előre tudta minden pszichiáter. A fidessbirkáját tízezrével paterolhatják ki a kórházból, vagy küldhetik a covid vágóhídra, az még inkább szavaz a gazdira. Nem új ez, a magyar ezeréves feudális társdalom cselédnépe mindig beszar ha valami probléma jön és saját magának kellene kézbe vennie az életét, akkor inkább menekül a gazdájához, mert megnyugtatja, hogy majd valaki megvédi. Még akkor is ha az éppenséggel ritkítja a cselédnépet. Svéd szindróma.

Rodney_2 2020.06.11. 01:43:56

@birkamenet: Neked azért van problémád a valósággal, mert szellemi fogyatékos vagy :)))

chrisred 2020.06.11. 05:21:59

@Weißkopf: Szerintem nem az a cél, hogy az ő helyzetük legyen rosszabb, inkább a többiekén kellene javítani. Az elektronikus választási lehetőségek bevezetésével lehetne virtuális választási körzeteket kijelölni, így a külföldi lakóhellyel rendelkező polgárok is szavazhatnának egyéni jelöltre, ők is megválaszthatóak lennének. Sőt, a járvány alatt bebizonyosodott, hogy ezt a munkát simán lehetne home office-ban végezni, otthon a monitor előtt emelgetnének táblákat és a saját hűtőjüket dézsmálnák, nem a parlamenti büfét, költségtérítést meg annyit kapnának, mint bárki, aki otthon dolgozik.

midnightcoder2 2020.06.11. 08:09:23

@MAXVAL bircaman közíró: Mert ahhoz, hogy nyugdíjas legyél az kell, hogy 40 évet legályázzál ebben az országban. Ha ezt megtetted, és utána költözöl ki, egye fene szavazz te is!

arckönyv 2020.06.11. 08:18:56

régóta mondom, hogy költözzenek ide, éljenek itt akkor ér valamit a szavazatuk. így csak beleugatás más dolgába.

midnightcoder2 2020.06.11. 08:20:08

@morph on deer: Akkor lennének egyenrangú állampolgárok, ha ide fizetnék az adót. Ennek a dolognak erről kellene szólnia, és nem arról hogy a déd-déd-déd nagypapám magyar volt. Engem nem nagyon lehet multikultipárisággal megvádolni, de ha Kunta-Kinte idejön, állampolgárságot szerez, és legalább egy éve itt adózik rendesen, akkor neki is legyen joga szavazni. De ha egy tősgyökeres magyar kimegy nyugatra tányért mosogatni legalább egy évig, és a mosogatásból származó jövedelem után kint adózik, akkor szavazzon is ott, már persze ha az adott ország törvényei ezt lehetővé teszik neki.

Amúgy ez az egész vihar a biliben. Egy, azaz egy szem képviselői helyről vitatkozunk. Nem ezért nem tudja az ellenzék a Patást kipöccinteni a hatalomból, hanem azért mert Pl. az MSZP-t olyanok képviselik mint a Kunhalmi, illetve az ellenzék zászlóshajója a Fletó által vezetett DK. Ezek az igazi problémák az országban, nem a határon túliak szavazása, ez inkább csak elvi kérdés. Azon meg lehet ugyan rugózni, hogy így lett Orbánéknak kétharmada, de szerintem sokkal rosszabb akkor sem lenne nekik, ha nem lenne. Másrészt pedig nem emiatt az egy ember miatt lett kétharmaduk, hanem az ellenzék bénasága miatt. Mert ha lenne egy normális ellenzékünk, akkor Orbánnak nem kétharmada nem lenne, de be se jutna a parlamentbe. A Patás fő ereje az ellenzéke, és nem az az egy csávó akit a határon túliak juttattak be.

MACISAJT 2020.06.11. 08:23:43

"A két választás alapján elmondható, hogy első alkalommal egyet, második alkalommal pedig nem hoztak plusz mandátumot a kormánypártnak a határon túli szavazatok, így nem borítják fel a választás eredményét. "

Ez kb. a lényeg.
No meg az amit az agyonvert ballibák szintén nem hangsúlyoznak: éspedig hogy a határon túli magyarok(akik , ellentétben a kivándoroltakkal, önhibájukon kívül szorultak Magyarország határain kívül), akárhányan is szavaznának, százezren vagy öt millióan...
csupán 1(egy), listás mandátum sorsába szólhatnak bele.
A parlamenti 198-ból.

De mint tudjuk, a gyurcsanyista hazaárulókat nem ez az egy mandátum zavarja leginkább, hanem az hogy ezzel is szembesülniük kell négyévente , mégpedig demokratikusan hazaárulásaik következményével.

midnightcoder2 2020.06.11. 08:26:47

@MAXVAL bircaman közíró: Azt mondom, hogy nem ma pottyantál le felnőttként a fáról a kész országba, hanem megszülettél, általában orvosi segítséggel, aztán felnőttél, jártál óvodába, általános iskolába, egyesek középiskolába vagy valami felsőoktatási intézménybe, közben használtad/használod az idősebb generációk által infrastruktúrát: metrót, hidat, stb. Akik ezt létrehozták, pont úgy kiérdemelték a szavazatot mint az aki ma itt dolgozik. De Pl. az, aki 20 generációra visszamenőleg segélyből/lopásból élt már nem feltétlenül. És annak sem kellene itt szavaznia aki úgy dönt, hogy Európa egy másik országába vándorol ki. Annak pedig pláne nem, aki egyszer járt itt egy körúton, valamelyik román turisztikai iroda szervezésében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.11. 08:27:30

@morph on deer:

Azt mondod, Brósszel és idegen álcivilek ne pofázzanak bele a magyar ügyekbe??? Atya Isten, téged biztos Zorbán pénzel.

MACISAJT 2020.06.11. 08:28:37

@ulpius66: hvg.hu
"A járvány időszak alatt erősödött a Fidesz - ez látszik a Medián legfrissebb felméréséből. "

Próbáld ezt a hírt megtudni a mai népszaga cikkéből::P
nepszava.hu/3081187_igy-valtozott-a-partok-erosorrendje-a-jarvany-lecsengese-utan

arckönyv 2020.06.11. 08:34:13

@MACISAJT: nem 1 mandátumról szól, a töredékszavazatok miatt a pártlistán több mandátumot ér a győzteskompenzáció miatt.

chrisred 2020.06.11. 08:36:49

@MAXVAL bircaman közíró: Szerintem meg pont azt mondta, hogy a saját képviselőiken keresztül pofázzanak bele.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.11. 08:39:18

@chrisred:

Mi az, hogy saját? Most akire bárki szavaz az országban, az hogyan saját?

chrisred 2020.06.11. 08:42:44

@MAXVAL bircaman közíró: Az egyéni körzetben te egy konkrét személyre adod le a szavazatodat, vagyis személyesen őt bízod meg, hogy képviseljen az Országgyűlésben.

MACISAJT 2020.06.11. 08:44:35

"A 2014-es országgyűlési választáson szavazhattak először a külhoni magyarok. A 128 ezer leadott levélszavazat között – nem meglepő módon – bődületeset többséget szerzett a Fidesz-KDNP, hiszen a voksok 95,5 százalékát kapták meg. "

"A 2018-as választáson a Fidesz-KDNP tovább tudta dagasztani népszerűségét a külhoni magyarok között, a jó mobilizálás következtében a szavazatarányuk is nőtt – ekkor 96,2 százalék választotta a kormánypártokat. "

95,5% illetve 96,2%.
Ezeket az adatokat látva az agyonvert ballibák nem hogy elbújnának szégyenűkben, mivel demokratikusan szembesülhettek hagyományos nemzetárulásaik következményeivel...
hanem még ezt a szimbolikus , az 1 mandátum okán inkább "közvéleménykutatásnak" nevezhető voksolási lehetőséget is elvennék szegény , önhibájukon kívül határon túlra szorult magyaroktól.
És hogyan? Ismét uszítással, hazudozással, nemzetárulással.

Aztán nagyon bírnak csodálkozni...

blah 2020.06.11. 09:07:47

ahogy írod kedves posztíró, inkább kéne arra koncentrálni, hogy a választási rendszerünk nem tükrözi a választók akaratát. a fidesznek 17%-al nagyobb hatalma lett mint amennyien támogatták, ez meg azért jelentős torzulás.

agarik 2020.06.11. 09:14:27

Tipikus. Az egyetlen valódi párhuzam egy másik diktatúra (Lengyelo.).
Az akkor már kurvára rendben is van, he?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.06.11. 09:15:58

2004-es népszavazásról írja a szerző:
"ám ekkor még nem volt szó a külhoni magyarok választójogáról"
Dehogynem!!! Orbán Viktort igenis többször megkérdezték, hogy az állampolgárságba beleérti-e a választójogot, de szokása szerint természetesen mindig kitért az egyenes válasz elől.
Mindenki tudta már akkor is, hogy a Fidesznek csak a szavazatok miatt érdekesek a határon túli magyarok. Azt hiszem, hogy velem együtt nagyon sokan voltunk, akik csak azért nem szavaztuk meg az állampolgárságot, mert nem akartuk, hogy a határon túliak voksaival Orbán Viktor tartósan ránk tudjon telepedni. Nem jött be...
Ha nem járt volna együtt az állampolgárság és a szavazójog, biztos igent mondtam volna rá.

Egon Krenz 2020.06.11. 09:23:19

@Weißkopf: Kiegészítettem a poszt egy mondatát megfelelően, hogy mindenki értse miről van szó.:

Fontos különbség, hogy míg a határon túli magyarok, azaz a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok levélben szavazhatnak, addig a kivándoroltak, akiknek [törvénysértő módon] jellemzően van magyarországi lakcímük, csak külképviseleten adhatják le voksukat.

moloy 2020.06.11. 09:35:25

@ulpius66: Max. egyetértve, ugyanakkor az önkormányzatoknál pont az ellenkezője kellene, kis csavarral : csak az egyének megmérettetésével, és csak a POLGÁRMESTER személyére, aki a maga stábjával, egyszemélyben vezeti az adott települést.

nemecsekerno_007 2020.06.11. 09:37:03

@öreg baka nem rakéta: Nofene?!? Felbruttósították a nyugdíjat?!?!
Félmillió magyar dolgozik külföldön, évente 1000 Mrd minusz a költségvetésben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.11. 09:42:45

@chrisred:

A leveles szavazók nem szavaznak egyéniben.

S a nem-leveles szavazók meg szavaznak listára is.

TothKovacsGizi 2020.06.11. 10:08:06

A valódi kérdés alighanem az, hogy mi lett volna akkor, ha a külföldön dolgozók is szavazhattak volna levélben, ugyanolyan feltételekkel mint azok, akik soha nem is éltek Magyarországon, és lakcímük sincs, és a következményekből sem viselnek semmit.

chrisred 2020.06.11. 10:10:34

@MAXVAL bircaman közíró: Igen, pedig a szavazati jognak egyenlőnek kellene lennie.

Maxim Tsigalko 2020.06.11. 10:22:45

@Frady Endre: a határon túliak voksa nélkül is ránk van telepedve Orbán 10 éve, ehhez nem kellenek a levélszavazatok.

ulpius66 2020.06.11. 10:28:49

@chrisred:

Teljesen igazad van!

A SZAVAZATI JOGNAK EGYENLŐNEK KELL LENNIE!
(az nem megy, hogy a határon túli magyaroknak csak "egy szavazata" a pártlistára szavazhatnak..... míg y Magyarországi magyaroknak "két szavazata van" egy az egyénire, egy a pártlistákra.......)

EZÉRT LENNE DEMOKRATIKUS A TISZTÁN PÁRTLISTÁS SZAVAZÁS MAGYARORSZÁGON IS!

MINDENKINEK EGY SZAVAZATA LENNE, A HATÁRON INNENI ÉS A HATÁRON TÚLI MAGYAROKNAK IS!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.06.11. 10:31:19

hat eleg fura gondolatok szuletnek mindket oldalrol. pl valasztojogi cenzus. a 18 eves fogalmatlan, alkoholista segedmunkas szavazzon, de a 28 eves doktori hallgato vagy a 48 eves nagycsalados ne szavazzon. lehessen miniszterelnok, de ne szoljon bele ki lesz a miniszterelnok. az a sommas velemeny pedig, hogy a torvenyek nem vonatkoznak arra, aki nem itt el, egyszeruen tevedesen alapszik.

ulpius66 2020.06.11. 10:32:48

AZ MEG A VILÁG KEGINKÁBB ANTI-DEMOKRATIKUS MÓDJA, HA A VÁLASZTÁSI JOGOT AZ "ADÓZÁSHOZ" KÖTNÉK!!!!!

Mind a mellett, hogy ezt a törvényt valószínűleg ezt elkaszálná az Európai Bíróság is, mint fasiszta törvényt, mi lenne azzal a több százezer magyar munkanélkülivel, AKI NEMHOGY NEM ADÓZIK, DE AZ ADÓFORINTJAINKAT VISZI TÁMOGATÁSKÉNT!!!!!

AKKOR ELVESZNE AZ Ő SZAVAZATI JOGUK IS??????????

Maxim Tsigalko 2020.06.11. 10:33:06

Ha az ellenzék azt akarja, hogy töröljék el ezt a levélszavazósdit, annyi kell, hogy több szavazatot szerezzen a határon túliaktól és elvigye ezt az egy mandátumot. A következő parlamenti szavazásig kell csak utána várni :)
Két éve 216 ezer levélszavazat jött a Fideszre, mennyien is vannak a határon túliak? Egymillió, kétmillió? Ha csak ötszázezren is, akkor meg kell győzni ezt a maradék 284 ezret, hogy szavazzanak a Fidesz ellen, és meg is vagyunk

ulpius66 2020.06.11. 10:34:07

A BALLIBSIKKEL AZ A FŐPORBLÉMA, HOGY A HATÁRON TÚLI MAGYAROKAT NEM TEKINTIK MAGYAROKNAK! Lásd 2004-es népszavazás!

ulpius66 2020.06.11. 10:37:32

... és akkor azt még ki is hagytam, hogy a 23-24 éves koráig egyetemen tanuló diáknak mért van szavazati joga, AMIKOR ÉLETÉBEN EGYETLEN ADÓFORINTOT SEM FIZETETT, SŐT CSAK PÉNZÉBE KERÜLT AZ ÁLLAMNAK A TANÍTTATÁSA!!!!!!

AKKOR MOST VEGYÜK EL AZ EGYETEMISTÁK SZAVAZATI JOGÁT IS, AZON AZ ALAPON, HOGY NEM FIZETNEK ADÓT????????

MACISAJT 2020.06.11. 10:41:53

@blah: "inkább kéne arra koncentrálni, hogy a választási rendszerünk nem tükrözi a választók akaratát. a fidesznek 17%-al nagyobb hatalma lett mint amennyien támogatták, ez meg azért jelentős torzulás. "

Ez többszörösen is "finom" csúsztatás.
Ugyanis nem említi/veszi figyelembe hogy a Fidesz kétharmadait nem a listás eredményeinek köszönheti (bár azok is példátlan támogatottságról árulkodnak az EU országain belül, a 2005 óta kancellár Merkel pártjai , a CDU-CSU rendre 27% körüli győzelmekkel büszkélkednek), hanem az egyéni választó kerületekben elért valóban földcsuszamlásszerű győzelmeinek.
Ott pedig aztán nincs kecmec, vagy határon túliak: ott nyerni kell.
És a Fidesz pl. képes volt 176 választókerületből 173-ban nyerni. Az hány százalék?

Végezetül pedig: eddig a ballibáknak is volt kétharmaduk, 1994-1998 között.
Első fordulóban MSZP győzött 33%-al.
Az SZDSZ-nek volt 16%-a.
Összesítve a két pártnak 49%-a a listán.
És mégis, ez a parlamentben 72%-ot ért.
És nem emlékszem, hogy bárki is óbégatott volna hogy de ez így mennyire igazságtalan.

A "demokrácia" akkor sérül vagy szűnik meg, ha nem a ballibák győznek.

nemecsekerno_007 2020.06.11. 10:45:03

@chrisred: Ja, csak nem a költségvetésben. Vagy ilyenkor mégis jó a 27%-os ÁFA, hogy igazold a csúsztatásod?

MACISAJT 2020.06.11. 10:48:59

@TothKovacsGizi: "A valódi kérdés alighanem az, hogy mi lett volna akkor, ha a külföldön dolgozók is szavazhattak volna levélben, ugyanolyan feltételekkel mint azok, akik soha nem is éltek Magyarországon, és lakcímük sincs, és a következményekből sem viselnek semmit. "

Többszörösen is demagóg szamárság, kedves Gizi.
A külföldön dolgozók háborognának a legjobban, ha cserébe a levélben való szavazás lehetőségéért, ugyanúgy max. egy (listás) mandátum sorsába tudnának beleszólni, akárhányan is leveleznének...

Az pedig ugye (legalább) 2004 december 5 óta is világos , hogy a határon túli magyarság igenis mennyire viselik annak következményeit hogy az anyaországban ki kerül kormányzásra...

ulpius66 2020.06.11. 11:08:56

Annyira jót nevetek ezen "a magyar világcsúcs ÁFÁ-n" amely 27%!!!!!!

Ja, csak tele vagyunk kedvezményekkel!

A kedvezményes ÁFA-kulcsokat figyelembe véve, MAGYARORSZÁGON AZ ÁTLAGOS ÁFA-TERHELÉS 17-18% KÖZÖTT VAN!
(ADÓALAP/TÉNYLEGESEN BEFIZETETT ÁFA)

chrisred 2020.06.11. 11:20:35

@ulpius66: És miért nem lenne demokratikus, ha mindenkinek lenne egy pártlistás és egy egyéni szavazata? A demokrácia elég fals felfogása, ha az egyenlőség jegyében jogot vennénk el a többségtől.

chrisred 2020.06.11. 11:21:31

@nemecsekerno_007: Ki beszélt itt a költségvetésről?

ulpius66 2020.06.11. 11:27:56

A mai hírekben az tetszik a legjobban, ahogy a ballibsi média igyekszik "agyonhallgatni" az MSZP kamu-videóját!

Mintha nem is lenne kamu-videó ami ordas hazugságokkal van tele!

egy demokratikusan működő médiában ennek kellene a fő helyen szerepelnie!!!!!!!!!
(PERSZE HOL VAN A BALLIBSI MÉDIA A "DEMOKRATIKUSAN MŰKÖDŐ MÉDIÁTÓL"???????)

chrisred 2020.06.11. 11:31:59

@MACISAJT: Az SZDSZ-nek 19,73%-a volt az első fordulóban, a két pártnak összesen 52,72%. Ez majdnem századnyira azonos azzal, amit a Fidesz kapott 2010-ben. Ez volt a két eset, amikor a kormányt alakító pártok listás szavazatai meghaladták az 50%-ot. Ehhez legközelebb az MSZP és az SZDSZ állt 2006-ban, amikor összesítve 49,71%-ot kaptak, mégis nagyon messze voltak attól, hogy kétharmaduk legyen.

Weißkopf 2020.06.11. 12:32:06

@Egon Krenz: Már miért volna törvénysértő az, hogy aki hosszabb távon külföldön dolgozik, az szavazhat a magyar országgyűlési választáson? Tudtommal uniós jog a szabad lakhelyválasztás, és ők nem adták fel végleg magyar kapcsolataikat, őrzik az állampolgárságukat is. Vagy "alaptörvényünk" így rendelkezik?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.11. 12:33:25

@TothKovacsGizi:

Ez a leveles szavazás belföldi bevezetését jelentené.

Egyébként a Fidesz a követségi szavazáson is nyert.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.11. 12:39:13

@Egon Krenz:

Nem törvénysértő a magyar lakcím megtartása 2015 óta.

1990-2015 között az volt, de senki se tartotta be. Ezért is változott meg a tv.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.11. 12:43:03

@Weißkopf:

2015-ig jogszabály mondta ki: 90 napnál hosszabb külföldi tartózkodást be kell jelenteni, a lakcímet meg kell szüntetni.

A legtöbben nem is ismerték ezt a szabályt. S aki ismerte, az se tartotta, azok 99 %-a se tartotta be. A hatóság meg sose ellenőrozte.

Ezért 2015-ben meg is szűnt ez a kötelezettség.

Azóta csak az köteles megszüntetni a magyar címét, aki "kivándorol", de mindenki maga dönti el, mi a kivándorlás, azaz simán mondható, hogy "nem vándorolok ki, csak elmegyek ideiglenesen ötven évre".

Egon Krenz 2020.06.11. 12:46:36

@Weißkopf: @MAXVAL bircaman közíró:

Az uniós és a magyar törvények szerint is fő lakcíme csak egy lehet minden Eu polgárnak és akármennyi ideiglenes. Ha vki elhagyja Magyarországot, hogy életvitelszerűen külföldön éljen, az bejelenti a kormányablakban és kap egy új lakcím kártyát 'külföldön él' címmel és (az esetleges magyar) ideiglenes címmel. Ezzel egy időben megadja az új külföldi lakcímét.

Ha ez megtörtént tud a magyar kormány választási borítékot küldeni az illető címére, aki ugyanúgy szavazhat mint egy Romániában született magyar: levélben.

Ausztriában ha a fő lakcím nem osztrák, megtagadhatja az állam a munkanélküli segély és családi pótlék kifizetését.

A követség előtt ezért vannak sorok mert ezt elmulasztották emberek.

Weißkopf 2020.06.11. 12:53:02

@Egon Krenz: Köszönöm, ez így mindjárt más (és korrekt).

nemecsekerno_007 2020.06.11. 12:55:15

@chrisred: Ez is egy kedves terelés a részedről :)) De már megszoktam. A kormány ezért is hagyott fel a békák véleményének kikéréséről :)))))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.11. 12:57:02

@Egon Krenz:

Nincs ilyen szabály úniós szinten. Ez tagállami jogkör, s nem kell egymás k9zt egyeztetni.

"Ha vki elhagyja Magyarországot, hogy életvitelszerűen külföldön éljen, az bejelenti a kormányablakban és kap egy új lakcím kártyát 'külföldön él' címmel és (az esetleges magyar) ideiglenes címmel."

De csak ha ezt akarja. Nem kötelező. Mehet "ideiglenesen" is, s ennek nincs objektív korláta.

chrisred 2020.06.11. 13:01:58

@Egon Krenz: Mi köze a társadalombiztosításnak és a szociális ellátásnak a választójoghoz? Az előzőek értelemszerűen az életvitelszerű tartózkodáshoz kötődnek, míg a választójog az állampolgársághoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.11. 13:20:36

@chrisred:

Még aszavazati jog sincs egységsesen szabályozva az EU-ban!

A legtöbb EU-tagállamban a külföldön élő állampolgár korlátzoás nélkül szavazhat. Ennek módja országonként változik.

Ahol korlátozás van:
- Ciprus: csak akkor szavazhat, ha legfeljebb fél éve nincs otthon,
- Dánia, Málta: csak akkor szavazhat, ha legfeljebb 2 éve nincs otthon,
- Göröhország: szavazhat, ha ideiglenesen él külfölödn, de csak ha személyesen hazatér a választás napjára, ha viszont kivándorolt, akkor nem szavazhat,
- Írország: csak akkor szavazhat, ha legfeljebb 2 éve nincs otthon (kivéve: ha Angliában lakik, ott bármeddig),
- Németország: csak akkor szavazhat, ha másik EU-államban él,
- UK: csak akkor szavazhat, ha legfeljebb 15 éve nincs otthon (kivéve: ha Írországban lakik, ott bármeddig).

chrisred 2020.06.11. 13:38:27

@MAXVAL bircaman közíró: Természetesen, minden ország úgy alakítja ki a választójogi rendszerét, ahogy akarja.

HaCS 2020.06.11. 15:52:22

A gond nem a határon túli magyarok szavazati lehetősége, hanem a módja.

Normális országokban levélben legfeljebb az iskolai kirándulásról szavaznak.
Mondjuk országhatáron belül, nálunk is...

Kocsobur Ekese 2020.06.11. 16:09:41

@HaCS:

Ezek szerint pl.Ausztria sem egy normális ország ?

Geo_ 2020.06.12. 06:10:18

Az előzményekhez: a Fidesz 2000-ben kötelezettséget vállalt, hogy nem kapnak állampolgárságot a külhoni magyarok.

chrisred 2020.06.13. 16:36:40

@MAXVAL bircaman közíró: Akkor már nem, polgári konzervatív volt, abban az évben lépett ki a Liberális Internacionáléból.
süti beállítások módosítása