PolAlap - A politikai alapozó

Biden hölgyet választ

2020. március 30. - Polalap

Minden bizonnyal jelentős fordulatához ért az amerikai demokrata elnökjelölti előválasztás folyamata. A két versenyben maradt fél, Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke és Bernie Sanders vermonti szenátor televíziós vitában mérette meg magát. Az előválasztás győztesének ígérkező Biden leendő alelnökével kapcsolatban is fontos ígéreteket tett.

biden.jpg

Március 15-én, a CNN stúdiójában vitázott egymással a demokrata előválasztás utolsó két esélyese. A disputát – tekintettel a koronavírusra – rendhagyóan rendezték meg: nem volt helyszíni közönség, illetve a korábbi jelöltek is csak a képernyőn keresztül követhették az eseményeket.

A szuperkedd óta esélyesebbnek tartott Joe Biden a vita folyamán olyan ígéretet tett, amire nem találunk sok példát az amerikai történelemben: „Ha megválasztanak elnöknek, a kabinetem, az adminisztrációm olyan lesz, mint az ország és kötelezettséget vállalok rá, hogy nőt fogok kiválasztani és alelnökké kinevezni. Számtalan olyan nő van, akik elég képzettek ahhoz, hogy holnap elnökök legyenek. Nőt választanék alelnökömnek.”

Mi az alelnök szerepe?

Az alelnöki pozíciót az Egyesült Államok alkotmánya hozta létre. Az elnök általános, ugyanakkor önálló végrehajtói jogkörökkel nem rendelkező helyettese, vele együtt választják. Ő vezeti a szenátust. Amennyiben az elnök a feladatait nem képes ellátni, az alelnöké lesz a felelősség. Jelenleg a pozíció birtokosa Mike Pence.

Biden emellett a Legfelsőbb Bíróságra is kitért. Megfogadta, ha elnökségének ideje alatt üresedés lenne, akkor biztosan egy fekete nőt választana bírának. Ezt az ígéretet is azzal indokolta, hogy szeretné az ország lakosságát minél jobban reprezentálni.

Bernie Sanders ellenfelénél visszafogottabban válaszolt, amikor a női alelnökségről kérdezték. A vermonti szenátor azt mondta, „minden valószínűséggel” hölgyet választana. „Számomra ez nemcsak egy nő kinevezéséről szól” – tette hozzá.

Sanders arra viszont már kötelezettséget vállalt, hogy olyan adminisztrációt alakítana ki, melyben kevesebb a férfi. „Legutóbb úgy hallottam, az amerikaiak több mint fele nő. Nálam ez lenne a reprezentáció a kabinetemben és az adminisztrációmban.”

Habár a demokraták elnökjelöltjének személye a felmérések szerint Joe Biden személyében eldőlni látszik, Bernie Sandersnek úgy tűnik, egyelőre nem áll szándékában bejelenteni a visszalépését.

Ki lehetne az alelnök?

Biden kijelentését követően természetesen azonnal megindultak a találgatások, kik a potenciális politikusnők az alelnökjelölti pozícióra. Az alábbiakban azt a három szenátort mutatjuk be, akiket jelenleg a legesélyesebbnek tartanak a cím elnyerésére.

Az első nő lenne

Amennyiben Joe Biden fogadalma valósággá válna, annak mindenféle túlzás nélkül történelmi jelentősége lenne. Az Amerikai Egyesült Államoknak ugyanis azontúl, hogy sohasem volt női elnöke (2016-ban a demokraták jelöltje, Hillary Clinton ugyan közel került a győzelemhez), az alelnöki posztot is mindig férfiak töltötték be. Csak két nőnek sikerült egyáltalán az alelnökjelöltségig eljutnia: 1984-ben Geraldine Ferraronak (demokrata), 2008-ban pedig Sarah Palinnek (republikánus).

A kaliforniai szenátor, Kamala D. Harris, széleskörű ismertségnek örvend. Mielőtt szenátor lett, főállamügyészként tevékenykedett. Miután kiesett az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből, támogatásáról biztosította Bident, aki korábban úgy nyilatkozott róla, Harris akármiben is érdekelt, megfontolandó őt választani a pozícióra.

Amy Klobuchar minnesotai szenátor, aki szintén induló volt, kiesését követően pedig azonnal Biden mellett állt ki. Ezáltal valószínűleg hozzásegítette Obama egykor alelnökét ahhoz, hogy megelőzze Sanderst. Harrisszel ellentétben Klobuchar addig maradt versenyben, hogy már szavazatokat is szerzett.

Massachusetts állam szenátora, Elizabeth Warren került hármuk közül a legközelebb az elnökjelölti cím elnyeréséhez. Warren megválasztása a demokraták egységesítését jelenthetné, ugyanis – akárcsak Bernie Sanders – a párt baloldali irányzatát képviseli, így Biden még több szavazót tudna mozgósítani.

 

Klein Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://polalap.blog.hu/api/trackback/id/tr915571134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.03.30. 17:39:47

Creepy Joe Biden aligha éri meg a kampány végét, nemhogy egy esetleges elnöki ciklusának a végét. Trumpnak nagy az esélye az újraválasztásra.

Nzoltan 2020.04.11. 08:34:06

Biden egy csaló. Mondjuk a demokraták egytől egyig. Obama semmihez nem értő báb volt, aki megannyi háborúhoz aláírt. Lett is belőle Nobel békedíj, amit újabban minden széltoló megkaphat.
Mondjuk Clinton legalább tökös volt. Tudta hogy kell a rátermett nőkkel bánni.
süti beállítások módosítása