PolAlap - A politikai alapozó

Töredékszavazat: nem vész el, csak átalakul

2020. május 18. - Polalap

A magyar választási rendszerben az egyéni választókerületekben csak az szerez parlamenti mandátumot, akire a legtöbb voks érkezett. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mennyit is ér a szavazat, ha nem arra a jelöltre adtuk le, aki győztesen került ki a versenyből. Azért, hogy a többi jelöltre leadott szavazatok ne vesszenek el és a választói akarat jobban leképeződjön, töredékszavazatokat építettek be a rendszerbe. Amennyiben egy párt eléri a bejutási küszöböt, az egyéniben vesztes jelöltjükre leadott szavazat kompenzációként hasznosul, viszont a győztest is hozzásegíthetik a nagyobb sikerhez. A következőkben azt mutatjuk meg, hogyan történik mindez.

votingquirks1029-sloth.png

Szerepük a rendszerben

A választási rendszerek elsődleges célja, hogy a jelöltekre érkezett szavazatokat mandátummá konvertálják. Ez az eljárás országonként különbözik, kialakulásában politikai és történelmi okok is szerepet játszanak. Két fő típusát, a többségi és az arányos választási rendszert – és vannak vegyes rendszerek, amelyek a két alaptípus ötvözetei – különböztetjük meg, de ezeknek számos variációja használatos. Ha választókerületekben egyéni jelöltekre szavazunk, s közülük csak az nyer mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapta, az rendre kétpártrendszert eredményez, mivel a választók az szeretnék, hogy voksuk „hasznos szavazat” legyen – ez a többségi rendszer. Ha országos vagy területi pártlistákra szavazunk, akkor a legtöbb esetben a választási rendszer arányos lesz, mivel a mandátumokat a szavazatarányok függvényében osztják ki. Ez a társadalom szélesebb rétegeinek biztosít képviseletet, és jellemzően sokpártrendszert alakít ki a politikai térben.

Bár a kormányalakítás szempontjából előnyös, ha csak az a jelölt kap mandátumot, aki a legtöbb szavazatot szerezte, a többségi módszer nem mindig képezi le hűen a választói akaratot. Gyakran előfordul, hogy az első és a második jelölt között elhanyagolhatóan kicsi a szavazatkülönbség, és igény mutatkozik arra, hogy az így elveszett szavazatok valamiképpen kompenzálva legyenek. A töredékszavazatok elsősorban ezt a célt szolgálják.

Az arányosság kérdése

Természetesen az aránytalanság több mindenből adódhat és arányos választási rendszerben is előfordulhat. Közrejátszik a körzeti magnitúdó is, azaz, hogy hány mandátumot osztanak ki egy adott választókerületben, valamint hogy mennyi választópolgár jut egy kiosztható mandátumra. A választási rendszerek arányosságát például a Loosemore-Hanby indexszel mérhetjük.screenshot_2020-05-18_loosemore_hanby_index_wikipedia.png A képlet alapján, amelyben vi a párt szavazataránya, si pedig az ebből keletkezett mandátumok száma) kiszámolhatjuk a leadott szavazatok és a szerzett mandátumok közti abszolút különbséget. A kapott eredményt befolyásolhatja azonban az is, hogy a pártlistás mandátumok milyen módszer alapján lettek kiosztva. A legmagasabb átlag elvén alapuló D’Hondt formula inkább a nagyobb pártoknak kedvez, míg egy másik eljárás, a legnagyobb maradék elve alapján működő Hare kvóta a kisebb pártokat minimális előnyhöz juttatva széttagoltabb pártrendszert eredményez.

Hogyan érvényesül ez nálunk?

Bár a töredékszavazatok alkalmazása tompítja a választási rendszer aránytalanságát, nem tudja ezt egyértelműen kiküszöbölni. A magyar választási rendszer vegyes rendszer, 106 mandátum származik egyéni választókerületekből és további 93 országos pártlistáról.

Töredékszavazatok az egyéni körzetben képződnek, és az országos listához adódnak hozzá. A megnevezés kissé megtévesztő lehet, hiszen ezek a szavazatok ugyanúgy egy egészet érnek, de mivel általuk több szavazat lesz a rendszerben, arányaiban többre van szükség, hogy mandátumot eredményezzen.

A veszteskompenzációs töredékszavazat tehát akkor képződik, ha egy adott párt egyéni képviselőjelöltjére leadott szavazatok nem eredményeztek mandátumot a körzetben. A mandátumhoz jutott képviselőre, valamint a második helyezettre érkezett szavazatmennyiség különbségéből kivonnak egyet, és az eredményt hozzáadják a párt országos listájához, amennyiben az adott párt elérte az 5%-os bejutási küszöböt.

Ebből következik, hogy természetesen független jelöltek esetében nincs lehetőség ilyen jellegű kompenzációra. Előfordulhat így akár az is, hogy aki személyes szimpátia miatt szavaz egy jelöltre az egyéni körzetben és más pártra adja le szavazatát listán, voksa hozzáadódik a nem elsődlegesen preferált párt listájához.

A magyar választási rendszerben a vesztes jelölt kárpótlásán kívül létezik győzteskompenzáció is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kiszámolják, hány szavazatra volt szüksége a győztes jelöltnek, hogy megnyerje a választókerületet, és az ezen felül rá érkező szavazatokat hozzáadják pártja országos listájához. Szükségességét azzal lehet indokolni, hogy máskülönben a töredékszavazatokkal kiegészített országos lista sok mandátumot hozna a vesztesnek, azaz a győztest büntetné. Ez a módszer azonban az egyéni körzetekben sikeres pártok országos szintű, nagyarányú győzelmét eredményezi.

Ezzel kapcsolatban felmerülnek kérdések. A győztesre érkezett szavazatok túlsúlya mellett mennyire képesek érvényesülni a veszteskompenzációs voksok, valamint az egyéni körzetekből érkező töredékszavazat-áradat mennyiben csökkenti az országos lista arányos jellegét. Amennyiben az egyenlő választójogot aszerint definiáljuk, hogy minden szavazatnak ugyanakkora lehetősége van mandátummá konvertálódnia, problémás lehet, hogy egy szavazat így akár két helyen is eredményezhet mandátumot. Bár ezt az értelmezést a parlamentáris rendszer működőképességének elsőbbrendűségére hivatkozva az Alkotmánybíróság elvetette, a bevezetett eljárás továbbra is viták kereszttüzében áll.

Ki jár jól?

Elmondható, hogy ezzel a 2012-ben bevezetett újítása segítségével a kormánypárt az országgyűlési választásokon kétharmados többséghez tud jutni a parlamentben, továbbá egyértelműen jelentősebb előnyt biztosít, mint a külhoni magyarok szavazata. Ezt bizonyítja, hogy 2018-ban a Fidesz 5 mandátumot szerzett ezzel a módszerrel, így nélküle csak 128 parlamenti helyet foglaltak volna el a jelenlegi 133 helyett. Ha viszont kizárólag a kettős állampolgárok szavazatait iktatjuk ki a rendszerből, még nem tapasztalunk változást a végső eredményben.

Meg kell jegyezni azonban, hogy nem létezik mindenki számára ideális a választási rendszer. Van, ahol a kormányozhatóságot, máshol a társadalom véleményének lehető legtökéletesebb reprezentációját helyezik előtérbe. Jellemzően befolyásolja az erőviszonyokat és politikai akaratot közvetítenek vele, hiszen néhány kormány igyekszik olyanra formálni, ami elősegíti győzelmét a következő választásokon.

Kósa Rozália

Kép: Washington Post

A bejegyzés trackback címe:

https://polalap.blog.hu/api/trackback/id/tr10015704422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.05.18. 20:08:31

Az ellenzék színvonalát nézve tök mindegy milyen a választási rendszer.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.18. 20:28:06

A magyar választási rendszer fő célja 1989 óta a stabilitás, nem az arányosság.

frigyes2 2020.05.18. 20:52:09

@MAXVAL bircaman közíró:ez stabil, de nagyon szar (tudom sokkal jobb nincs, de attól még szar

tothh · http://polizis.blog.hu 2020.05.18. 21:49:19

"Ha országos vagy területi pártlistákra szavazunk, akkor a legtöbb esetben a választási rendszer arányos lesz, mivel a mandátumokat a szavazatarányok függvényében osztják ki. Ez a társadalom szélesebb rétegeinek biztosít képviseletet, és jellemzően sokpártrendszert alakít ki a politikai térben." - hát nem feltétlenül....

Ez egy nagyon népszerű, és sajnos kiirthatatlan toposz a magyarországi politikai közbeszédben. Attól, hogy listákra szavazunk, az még nem feltétlen lesz arányos. Ez a (ilyen esetekben többmandátumos) választókerületek méretétől függ. Ha megfelelően kicsik a körzetek (értsd kevés képviselő megválasztható belőlük), akkor az ugyanúgy a többségi irányba fogja elmozdítani a rendszert. Ehhez még küszöbre sincs feltétlen szükség. Lásd Spanyolország választási rendszere, ahol az elvileg arányos rendszer hozott létre kétpárti váltógazdálkodást, ahol csak regionális pártok "színesítették" de nem befolyásolták a mezőnyt. (Az hogy az miért destabilizálódott, speciális belpolitikai folyamatok eredménye)

De ha közelebb megyek, a jelenlegi ellenzéki közvélemény által majdhogynem a "létező világok legjobbikának" kikiáltott 2010 előtti magyarországi rendszerben sem az arányosságot erősítette feltétlen a listás metódus. Budapesten és Pest megyén kívül lényegében - a kisebb megyékben pedig egyértelműen - többségi eredménye volt a megyei listák rendszerének. Egyszerűen azért, mert kevés - 4-5-6 - képviselői helyet osztottak ki róluk. Ez meg a nagy megyéken kívül 2002 után egyértelműen csak a két nagy párt mandátumszerzését tette lehetővé.
Szóval annyi, hogy az "arányos" ág már 2012 előtt is jelentős mértékben tudott "többségi" módon viselkedni.

Az egyenlő szavazat elvét pedig sokkal komolyabban sértette a 2010 előtti egyéni kerületi beosztás. Ld. Veszprém-6-os körzet (ca. 26-27,000 szavazó) vs. Pest megye 12 (Szigetszentmiklós), valamivel több mint 74,000 szavazó. Mindkettőben egy-egy képviselő helyet lehetett szerezni...

efi 2020.05.18. 22:05:16

Az egyéni jelölteket el kéne már felejteni. A szavazók 99%-a pártra szavaz egyéni jelölt esetében is - nem utolsó sorban azért is, mert gőze sincs róla, hogy ő amúgy ki fia borja, tán még a nevét sem tudja - , a bekerült jelölt meg így is úgy is úgy szavaz a parlamentben, ahogy a frakcióvezető kiadja az ukázt, vagyis robot, nem pedig a saját körzetének érdekeit érvényesítő földijük. Sokkal tisztább lenne csak és kizárólag pártokra szavazni.

birkamenet 2020.05.18. 22:11:20

@nemecsekerno_007:

Ceaucescu és orbán többi diktátor elődje is ezzel áltatták magukat. Aztán jött a politikai törvényszrűség.

tothh · http://polizis.blog.hu 2020.05.18. 22:18:03

@efi: Az egyéni kerületek - és ez által a többségi dominanciájú rendszer - logikája mögött a stabil kormányzati többség létrehozásának igénye áll. Értsd, legyen felülreprezentálva a győztes párt, feltételezvén az több egyéni körzetben tud nyerni.

1990: MDF listás (területi listák összesítése) aránya: 24%, SZDSZ listás aránya 21%, FKgP lista 11 %, MSZP valamivel 11% alatt. Ehhez képest a végeredmény: MDF 164 mandátum (114 egyéni, 50 listás), SZDSZ 92 mandátum (35 egyéni, 57 listás), FKgP 44 mandátum (11 egyéni, 33 listás), MSZP 33 (egyetlen egyéni - Szűrös Mátyás - 32 listás).
Szépen "felkerekíti" a győztes javára az eredményt. Ez a lényege. Eleinte persze még volt 1-2 független, de mögéjük is rendszerint beálltak pártok. Most is ez van, ld. Mellár Tamás, aki csak csatlakozott párthoz...

birkamenet 2020.05.18. 22:20:43

Amúgy meg a szavazat arányosdi a legkisebb probléma a választáson, az ország végzete az, hogy a választásig már több millió közpénzen lebutított birkát termelt ki az illibbant rendszer.

humorpalanta 2020.05.18. 22:49:50

@tothh: "a jelenlegi ellenzéki közvélemény által majdhogynem a "létező világok legjobbikának" kikiáltott 2010 előtti magyarországi rendszerben"

Nem kellene mások szájába adni szavakat és gondolatokat. '89 óta mondta mindegyik párt, hogy ez a rendszer így nem jó, csak sosem tudtak megegyezni a leváltásáról. A gengszterváltáskor azért egyeztek meg ebben a felállásban, mert a helyzet totál bizonytalan volt és fingjuk nem volt, hogy ki és mi lesz, de így volt ~300 garantált szék.

"Az egyéni kerületek - és ez által a többségi dominanciájú rendszer - logikája mögött a stabil kormányzati többség létrehozásának igénye áll."

A fenéket. Ez csak a duma. Azért döntöttek az egyéni vk-s irány mellett, mert így az akkorra már beépített és beseggelt káderek könnyebben bejuthattak újra. Nem voltak hülyék, tudták nagyon jól a külföldi tanulmányutakról, hogy az egyéni választási körzeteknél az inkumbens gyakorlatilag kiüthetetlen.

Jól visszamondod a tankönyvi szöveget, csak az élet hiányzik mögüle.

tothh · http://polizis.blog.hu 2020.05.18. 22:57:48

@humorpalanta: Nem is arról beszéltem, hogy akkor nem próbálkozott volna senki a reformmal, sőt, még az egyes pártok reform-elképzeléseivel is tisztában vagyok 1990 és 2010 között.
Én arra utaltam, hogy a mostani ellenzéki közvélemény (tehát nem a pártok, vagy politikusok, hanem a közvélemény jelentős része en bloc - ebben egyébként az akkori résztvevők többnyire inkább nem foglalnak állást) vetíti vissza azt a rendszert mint valami tökéletes remekművet.

Az OEVK-k kapcsán pedig azt mondom, hogy lehet ilyen szándék, mindazonáltal 1990-ban és 1994-ben volt a legnagyobb fluktuáció a parlament összetételében.

Egy-két népszerűbb arc (Czoma László, Fodor István, Király Zoltán, Zsigmond Attilavagy az időközin bekerülni képes Debreczeni József, Raffay Ernő) tudta pl. 1990-ben megőrizni mandátumát. 1994-ben pedig a korábban győztes MDF jelöltek helyett szintén nagy csere volt az MSZP nagyarányú győzelme folyamán. Közülük tagadhatatlan voltak már korábban is mandátummal rendelkezők, de ez a kisebbség volt. Nyilvánvaló, hiszen a valódi hatalom birtokosa 1990 előtt nem az Országgyűlés volt. A hatalom-átmentést nem az egyéni képviselői mandátumok átmentésénél kell keresni, hanem másutt....

flydomi 2020.05.18. 23:04:23

Hat igen fideSs nacik. :-) Nemhiaba 2/3-ad az 49%. :-) Milyen szep a demokracia,ahol a tobbi 3 Milla szavazot par politikus kepvseli a 133SS-el szemben. :-)
És akkor boszen sivalkodnak a fideSS judenek, mikor rapport van a Neppartnal vagy Brusszelben, mikozben a nep mögé bujva orjongenek. :-)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.05.19. 07:20:28

Milyen szavazat? Lehet szavazni?
Miről beszéltek, elvtársak? Hiszen minden nap megírja az index, és a többi ballib bölcs sajtóorgánum, hogy itt diktatúra van! Miért hazudnának?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 08:12:02

@wmiki: sok diktatúrában lehet(ett) szavazni. A Kádár rendszerben, a Szovjetunióban, Szaddam diktatúrájában is, sőt, a náci Németországban is lehetett szavazni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 08:17:20

@tothh:

1) mi a faszomnak megyei lista egyáltalán? a listás szavazást tök egyszerűen úgy lehet megcsinálni, hogy minden párt a szavazatok arányában küldhet képviselőt a parlamentbe. ennyi.

2) abba, hogy 2010 előtt mi volt, felesleges belemenni. hol a faszomban releváns ez? Orbán szar rendszere jobb lesz attól, hogy te azt hiszed, 2010 előtt rosszabb volt? vitatkozhatunk itt, a hülyeségedről, de leginkább amiatt hülyeség, hogy kurvára irreleváns.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 08:18:37

@tothh: ja, és a 2010 előtti rendszert Gyurcsány hozta létre, vagy Medgyessy? nem. Orbán is leélt benne egy ciklust. legfeljebb az ellenzéki kerekasztal hibáztatható érte, de hol van az már!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 08:20:12

a németek egyébként kitaláltak egy képviseleti, de majdnem tökéletesen arányos rendszert. az 5%-os küszöb eltörlésével pedig a lehető legtökéletesebb rendszer lenne.

nemecsekerno_007 2020.05.19. 08:48:05

@birkamenet: Muhahahaha. Annyira el vagytok tévedve.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2020.05.19. 08:48:33

@math0: Mi lenne a jó rendszer egyébként? Azt elmondhatnád..
Csak ballib listára szabadna szavazni?

nemecsekerno_007 2020.05.19. 08:50:30

@Látens Inszinuáció: Na tessék, nem leírtam az első kommentben?! A színvonal.

nemecsekerno_007 2020.05.19. 08:51:24

@wmiki: Hazafias Népfront. Egész türelmes vagy ezzel a Spam-el.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.19. 09:14:38

az nem zavar senkit hogy a szerzo nem tudja, hogyan szamitjak a vesztes toredekszavazatokat?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.19. 09:17:54

masreszt a szerzonek mifele informacioja van es honnan a kettos vagy tobbes allampolgarok szavazatairol?

szinvolnaltalan poszt.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 09:46:53

@math0:

Amikor nektek kedvez, akkor demokratikus, amikor nem, akkor diktatúra.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 09:49:56

@math0:

A Kádár-rendszerben és a SZU-ban egyetlen szervezet állíthatott jelölteket, azaz NEM lehetett szavazni a szó igazi értelmében.

A koraibeli orosz vicc:
- Mikor volt a világ első népi demokratikus választása?
- Az ősidőkben. AMikor Isten Ádám elé tette Évát, majd felszólította "Ádám, válassz magadnak feleséget!".

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 09:52:42

@math0:

Valójában az ellenzék se akar arányos választást. EGy arányos rendszerben ugyanis minden esélyük elmenni a győzelemre, végleg. Jelenleg abban reménykednek, hogy majd összefogással előválasztássaél nyerik az egyéni körzetek nagyobb részét.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 09:53:43

@wmiki:

A jó rendszer: mindenki indulhat, kivéve a fasisztákat. S mindenki fasiszta, aki nem ballib.

Fikalnyik Eugén 2020.05.19. 09:56:18

@tothh:
"Attól, hogy listákra szavazunk, az még nem feltétlen lesz arányos."

Már hogyne lenne az. Persze ha nem egy országos lista van, hanem területi meg egyéb matekolás, akkor megint ugyanott vagyunk. 8 millió potenciális szavazó van, 200 képviselői hely, így 40e szavazattal bárki bekerülhetne, 50% részvétellel elég 20e is.. Persze akkor már nem csak az establishment büszke tagjai ülnek a kondér mellett, és jópofizás helyett az Országgyűlésben elküldenék egymás a k.va anyjukba. Az meg nem lenne jó az elitnek.
Ugye 2002-ben 12%-ot kaptak a be nem jutó pártok, többségében a MIÉP a Centrum és a Munkáspárt, meg a resztli. Ez az 5,6 millió szavazóból 670e ember. Nos ennyi ment a levesbe, felesleges volt elmenniük, de legalább egy életre megtanulták, hogy a szavazósdi nem dönt el semmit, ha így lenne már betiltották volna. A katalánok meg a kurdok is tudják, a székelyek most fogják megismerni.
Az egyéni választókerületes elmebaj azért lett, mert a főleg SZDSZ-es jogalkotó elit Tamás Gáspártól Tölgyessy-ig ezt látta az idealizált nyugaton, és azt gondolták, nekünk is ez kell, és mire pár év múlva el lehetett volna törölni, a Fidesz lecsapott rá és azóta is ezzel nyeri a választásokat. Legjobb példa az egyéni képviselőség feleslegességére Varga Mihály, aki Karcagon nyert számtalanszor, majd hirtelen II. kerületi lett, mert már oda húz a szíve.

Reding Roli 2020.05.19. 10:17:37

A jogalkotó szándèka mindenkèpp az volt, hogy többsègi irányba mozduljon a választási rendszer , az arányosabb felől..
A győzteskompenzáció ebben az egyik legkisebb súlyú elem...Sokkal jelentősebb az egyèni körzetek ès listás helyek arányának a módosítása. A korábbi rendszerben a 386 kèpviselői helyből 176- volt egyèni körzetből megválasztható , 210\176 119%
A jelenlegi rendszerben viszont megfordult az arány : 93 listás helyre jut 106 egyèni körzet , 93\106 87,7 %
A másik lènyegi változtatás : a második forduló eltörlèse, ahol èrvènyesülhetnek a másodlagos pártpreferenciák - össze lehet fogni mindenkinek a legerősebb párt , most az állampárt ellen..
A fő gond most ott van, hogy előre nem nagyon lehet összefogni a pártoknak , mivel elveszik az egyèni körzetekből származó választási támogatásukat , így nem tudnak saját kampányt vezetni ...
Hosszú távon , a magyar választási rendszer kèt nagyobb tömb küzdelmèt vetíti elő , esetleg 3 pártnak van tere...
Az semmikèppen nem jó egy fiatal demokráciának , hogy nem arányosodik a választasi rendszer , hogy tompítsuk a legerősebb párt erejèt , így kisebb legyen az esèlye a kvázi egypárti rendszerek lètrejöttènek ès virágozzon a többpárti , plurális demokrácia....

chrisred 2020.05.19. 10:46:16

@efi: A töredékszavazatok logikája ezt segíti elő. Ha valaki egyéniben olyanra szavaz, aki független jelölt, vagy olyan párt indította, amelyik nem szerepel az országos listán, annak a szavazata kevesebbet ér, mint azé. aki párlistás jelöltre szavaz. Ezért volt jobb a kétfordulós választás, mert ott a második fordulóban tényleg csak annak volt értelme, hogy arra a jelölrte szavazz, akit a parlamentben akartál látni.

CCnick 2020.05.19. 10:57:27

@poszt "Ki jár jól?"

Akire többen szavaznak.

CCnick 2020.05.19. 11:02:27

@flydomi: nem az a baj, hoyg idióta vagy, hanem az, hogy azt büszkén hangoztatod.

CCnick 2020.05.19. 11:11:56

@Reding Roli: "A másik lènyegi változtatás : a második forduló eltörlèse, ahol èrvènyesülhetnek a másodlagos pártpreferenciák - össze lehet fogni mindenkinek a legerősebb párt , most az állampárt ellen.."

ez nyilván csak az országgyűlési választáson porbléma, hogy az önkormányzati választásokon ez a rendszer 1994 óta mióta az mszpszdsz2/3 átírta a választási törvényt a választás előtt pár hónappal, az nem gond. Ráadásul valaki 100%-os főpolgármester lehet a választásra jogosultak kevesebb mint negyedének szavazatával.... ilyen rendszert igazi európai demokrata nem támogathat.

chrisred 2020.05.19. 11:21:34

@CCnick: "Ráadásul valaki 100%-os főpolgármester lehet a választásra jogosultak kevesebb mint negyedének szavazatával.... ilyen rendszert igazi európai demokrata nem támogathat."

A pogármester mellett ott van az arányossági elven elven megválasztott képviselőtestület, egyedül Orbán adott Tarlósnak vétójogot, hogy megsemmisíthessen egy többségi alapon meghozott közgyűlési döntést.

CCnick 2020.05.19. 11:45:56

@chrisred: " arányossági elven" Ezek szerint az egyfordulós képviselőválasztás az arányos. Köszönöm.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 12:13:31

@MAXVAL bircaman közíró: "Valójában az ellenzék se akar arányos választást. "

hazudsz, kamuzol, igazolni nem tudod. hol az idézet és a link?

"EGy arányos rendszerben ugyanis minden esélyük elmenni a győzelemre"

egy arányos rendszerben ugye a Fidesz nem kapott volna többséget sem.

ennyi, kis hazug, mongolFidióta elmebeteg!

chrisred 2020.05.19. 12:22:02

@CCnick: Szívesen, bár én nem állítottam, hogy arányos, csak hogy arányossági elven működik. Szemben egy tisztség betöltésére vonatkozó választással, mert a jellegénél fogva nem alapulhat arányossági elven, hogy ki az, akit megválasztanak.

birkamenet 2020.05.19. 12:28:55

@nemecsekerno_007:

hehehe NERmecsek, te lebutított fideSSbirka, tavaly októberben Karigeri meg még egy tucat ellenzéki kiebrudalta a hatalomból a fideSS-es bandát. Te meg azóta is traumában meg önhülyítésben élst, hogy a fideSS továbbra is olyan mint a Szovejetunió: legyőzhetetlen!

CCnick 2020.05.19. 12:29:05

@chrisred: szerintem keszdesz egy kicsit belebonyolódni.

Szerintem ne komplikáld túl, ird le bátran, hogy amit orbán csinált az rossz amit az elődei az jó akkor is ha ugyanaz.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 12:33:19

@MAXVAL bircaman közíró: 1) a kérdés az volt, hogy voltak-e választások. voltak.
2) a fő kérdés, hogy a választások nem zárják ki a diktatúrát. nem zárják ki
3) végül, a Szovjetunióban voltak nem a kommunista párt által állított jelöltek. Boris Jelcin is nyert így:

en.wikipedia.org/wiki/1989_Soviet_Union_legislative_election

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

CCnick 2020.05.19. 12:33:40

@birkamenet: ez nem, lehet hiszen diktatúra van emiatt a fideSSes banda nem kiebrudalható.

vagy valahol hiba van a narratívátokban, szólni kellene a központban, hogy kezdjenek valami ezzel a rendszeresen felmerülő paradoxonnal mert aláássa a munkátokat.

birkamenet 2020.05.19. 12:37:24

@wmiki: "Mi lenne a jó rendszer egyébként? Azt elmondhatnád.."

Pélaul ha a magadfajta funkcionális analfabétákat kizárnák a szavazásból. Meg azokat, akik nem ütnek meg egy bizonyos IQ szintet. Nagy példaképetek Horthy is élt az ilyetén választási kizárásokkal, tehát nem fog nehezetkre esni visszatérni az illib hagyományokhoz.

Na de ha a szellemi lemaradottakat kizárjuk a választásból, akkor ki fog a fideSS-re szavazni???

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 12:39:16

@MAXVAL bircaman közíró: HAZUDSZ.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 12:42:05

@wmiki: a tökéletes rendszer, ahogy elmondtam, a német, csak az 5%-os küszöböt kellene eltörölni.

ertelemblog.wordpress.com/2018/05/01/egy-majdnem-tokeletes-valasztasi-rendszer/

az utolsó kérdésed egy dedós hülyegyerek óvodáskodása.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

chrisred 2020.05.19. 12:42:43

@CCnick: Elnézést, nem tudtam, hogy az ilyen elméleti fejtegetések túlhevítik a hardveredet.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 12:43:38

@nemecsekerno_007: ne ugassál színvonalról, téged még nem láttalak érvet leírni egyetlen kérdésben sem.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 12:44:29

@wmiki: sok diktatúrában lehet(ett) szavazni. A Kádár rendszerben, a Szovjetunióban, Szaddam diktatúrájában is, sőt, a náci Németországban is lehetett szavazni.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.19. 12:44:45

@math0: el kell keserítselek, de a Fidesz arányos rendszerben is többséget szerzett volna 2018-ban, az 5%-os küszöb miatt.

birkamenet 2020.05.19. 12:44:55

@CCnick:

birkuci, Orbanisztánban DEMOKRATIKUS ILLIBERALIZMUS van. Illetve LIBERÁLIS ILLIBERALIZMUS. Illetve jelenleg PARLAMENTÁRIS EGYEDURALOM. Avagy mi a szar, tetszik érteni?

Tudathasadásos elmebaj jelenleg nálatok áll fenn, mert míg Orbanisztánon belül telepofázzátok az étert az illiberális diktatúrák feldicsőítésével, eközben ha az EU megkritizál valami európai, polgári, emberi, alkotmányjogi dolgot Orbaniszttánban, akkor a Füherered habzott szájjal hörög, hogy Orbanisztánban magasabb szintü a demokrácia meg a liberalizmus mint az EU-ban!

Úgy látszik Orbanisztánban felszámolták a skizofrének kezelését.

nemecsekerno_007 2020.05.19. 12:49:53

@birkamenet: Országgyűlési választás kicsit más kaliber, de majd meglátjuk 2022-ben. Addig is emeljétek a színvonalat mint eddig.
Muhahahahahaha :)))))))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 12:50:05

@Emmett Brown: az 5% küszöb miatt azért szerzett volna, mert azzal a rendszer nem tökéletesen arányos, ugyebár. egy tökéletesen arányos rendszerben nem szerzett volna. a 49,27% a 199 fős parlamentben szerintem kerekítéssel 98 képviselőt jelentett volna. a képviselők kiosztásának is van nem egy algoritmusa, de amelyik 98-nál többet adott volna a Fidesznek 49,27%-ra, az biztosan megint nem igazságos.

nemecsekerno_007 2020.05.19. 12:52:40

@math0: Hozzád ki szólt csicska?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 13:01:52

@nemecsekerno_007: erről írtam. ne ugassál színvonalról, téged még nem láttalak érvet leírni egyetlen kérdésben sem.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

CCnick 2020.05.19. 13:06:32

@birkamenet: látom bonyolult ez neked, kérdezz rá az pártközpontban mit kell válaszolnod, hogy ne tünj teljesen idiótának. Hátha ott tudja valaki.

CCnick 2020.05.19. 13:09:08

@nemecsekerno_007: matyiszuro.blog.hu/2020/05/04/miert_es_hogyan_426

sokkal kulturáltabb vele az internet

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 13:11:31

@math0:

"egy arányos rendszerben ugye a Fidesz nem kapott volna többséget sem"

De igen. 49,3 % szavazat a Fidesznek tavalyelőtt még a szuperányos holland választási rendszerben is kb. 101-102 mandátumot hozott volna, a többséghez pedig 100 kell.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 13:14:59

@math0:

"a kérdés az volt, hogy voltak-e választások. voltak.
2) a fő kérdés, hogy a választások nem zárják ki a diktatúrát. nem zárják ki"

Egyik se igaz.

Ugye szerinted se nevezhető választásnak az, ahol kizárólag egy darab szervezet, a hatalom szervezete indíthat jelölteket? Mert pl. Kádár alatt EZ volt a helyzet, a Kádár-kori választási tv. kimondta: csak ezen szervezet indíthat jelölteket, s ez egészen a végéig be volt tartva, még 1985-ben is, amikor lettek spontán jelöltek. A spontán jelölteknek is alá kellett írniuk, a HNF programját képviselik.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 13:15:58

@math0:

"a Szovjetunióban voltak nem a kommunista párt által állított jelöltek. Boris Jelcin is nyert így"

Igen, a legvégén, a rendszer összeomlása idején. Azaz ez nem érv semmire.

Pipas 2020.05.19. 13:16:39

@math0: "Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt."

Én is akartam aláírást beállítani a hozzászólásaimhoz, csak nem találtam hol lehet. :D

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 13:17:21

@math0:

Nem ismered se a mostani, se a korábbi választási rendszert, fogalmad sincs a Kádár-rendszer választásairól, ezért beszélsz marhaságokat.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 13:20:21

@math0:

Kevered a "tökéletes" és az "arányos" szavakat.

Amire gondolsz az a holland rendszer:
- egyetlen országos lista.
- csak listás szavazás,
- nincs bekerülési küszöb.

Azaz ott az aránytalanság csak pár tized százalék jellemzően.

totii 2020.05.19. 13:23:07

@Emmett Brown: Igazából küszöb nélkül is. Ha nincsen explicit küszöb, akkor is van implicit küszöb, hiszen a 199 helyből következik, hogy kell ~0,5%-nyi szavazat egy mandátumhoz. Ha a 0,5% alatti pártokra, listákra adott szavazatokat levonjuk, akkor a Fidesz-KDNP 50,2%-ot ért volna el - mandátumban ez nem tudom mennyit jelentett volna, de gyanítom, hogy legalább 100-at.
(Egy érdekesség a küszöbhöz és a magyar választási rendszerben is alkalmazott D'Hondt-módszerhez: a küszöb elérése nem jelent automatikusan mandátumot. Példa:
Kiosztható helyek: 12, küszöb: 5%.
Szavazók: A - 60, B - 30, C- 7, D - 3, összesen 100, vagyis a küszöb eléréséhez 5 szavazat szükséges. D nem érte el a küszöböt.
A D'Hondt-módszerrel A 8, B 4 mandátumot kap, C viszont egyet sem, hiába ért el 7%-ot.)

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 13:23:16

@Emmett Brown:

Sőt, küszöb nélkül is többsége lett volna a Fidesznek egy arányos rendszerben 2018-ban. Mivel a természetes küszöb alá esett volna kb. 1,2 % szavazat.

totii 2020.05.19. 13:31:03

@totii: Csak megnéztem, hogy D'Hondt-módszerrel hogyan alakult volna:
Fidesz-KDNP (50.22%): 101

Jobbik (19.43%): 39

MSZP-PM (12.14%): 24

LMP (7.19%): 14

DK (5.48%): 11

Momentum (3.12%): 6

MKKP (1.77%): 3

Együtt (0.67%): 1

Ezzel számoltam: icon.cat/util/elections (csak a 0,5% fölötti pártokat írtam be).

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 13:34:40

@MAXVAL bircaman közíró: "Ugye szerinted se nevezhető választásnak"

rajtad kívül mindenki választásnak nevezi, az, hogy te a gumiszobádban máshogy nevezed, az a te egyéni szociális problémád. ettől nem lesz igazad.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 13:41:21

@math0:

Tehát támogatnád, ha a Fidesz bevezetné a teljesen arányos, csak listás, küszöb nélküli választási rendszert, akkor is, ha kimondaná a jogszabály, hogy egyedül a Fidesz-KDNP jogosult jelölteket indítani?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 13:44:02

@MAXVAL bircaman közíró:

polalap.blog.hu/2020/05/18/toredekszavazat_nem_vesz_el_csak_atalakul/full_commentlist/1#c38525786

azt írtad, hogy "Igen".

én értem, hogy a jó édes kurva anyádat is letagadod, de ettől nem igazad lesz, hanem maradsz a hazudozós pszichopata, aki eddig is voltál.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 13:44:54

@Pipas: nem én tehetek róla, hogy a mongolFidióták a kommentek 90%-ában demonstrálják eme állítások igazságát:

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 13:46:09

@MAXVAL bircaman közíró: semmi ilyeset nem írtam. és olyat sem, amiből ez következne. szalmabábokat püfölsz.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 13:53:17

@math0:

Ha "igen" szót látsz, annak szövegkörnyzete már nem számít? Ennyire hülye még te se vagy.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 13:54:25

@math0:

Hiába próbálod leplezni, elbukott eredeti állításod, hogy egy arányos rendszerbenn a Fideszben nem lenne meg a többsége. Ez van, buta vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 13:59:46

@totii: "Ha a 0,5% alatti pártokra, listákra adott szavazatokat levonjuk,"

de nem vonjuk le, bazdmeg, hanem mindenkinek megpróbálunk annyi képviselőt adni, amennyi a legközelebb van a listás szavazatainak arányához. 49,27%-nál ez ne legyen már 100 képviselő, mert kurvára messze van tőle!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 14:00:29

@MAXVAL bircaman közíró: semmi ilyet nem írtam. és olyat sem, amiből ez következne. szalmabábokat püfölsz.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 14:01:26

@MAXVAL bircaman közíró: arányos rendszerben 49,27%-ra nem lehet 50% fölötti képviselőt kapni, mert az a rendszer nem arányos, és kritikusan nem arányos.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 14:03:39

@math0:

Idézlek, troll:
"egy arányos rendszerben ugye a Fidesz nem kapott volna többséget sem.
ennyi, kis hazug, mongolFidióta elmebeteg!"

math0 · ateistaklub.blog.hu2020.05.19. 12:13:31

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 14:05:30

@MAXVAL bircaman közíró: az "igen" után vessző volt, azaz ez egy összetett mellérendelői mondat tagmondata volt. a tagmondatok önmagukban is érvényes állításokat fejeznek ki, amelyet a mellérendelői tagmondatok nem módosítanak. az "igen," jelentése tehát az, hogy "igen", és nem az, hogy "nem". kivétel a te gumiszobádban, de az senkit nem érdekel.

„Beszédetekben legyen a ti »igenetek« igen, a »nemetek« pedig nem” (MÁTÉ 5:37)

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 14:08:03

@MAXVAL bircaman közíró: arányos rendszerben 49,27%-ra nem lehet 50% fölötti képviselőt kapni, mert az a rendszer nem arányos, és kritikusan nem arányos.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

totii 2020.05.19. 14:13:22

@math0: Kérlek írd le, hogyan osztottad volna el a 199 mandátumot 2018-ban úgy, hogy a szavazatok és a mandátumok aránya a lehető legközelebb legyen egymáshoz!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 14:14:20

@MAXVAL bircaman közíró:

"Aataid hamisak. "

írtad remegő kézzel itt:

ujvilag2022.blog.hu/2020/04/20/a_valodi_veszelyektol_kell_megvedeni_az_orszagot_es_az_embereket/full_commentlist/1#c38431992

az adatok megegyeznek a kormány adataival, amelyek itt elérhetőek:

koronavirus.gov.hu/cikkek/2098-fore-nott-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-14-idos-kronikus-beteg

amikor ezzel szembesítettelek, akkor elismerted, hogy az adatok helyesek:

parpercpolitika.blog.hu/2020/04/20/akut_koronas_kezeles/full_commentlist/1#c38432194

ILYEN KIS HAZUDÓS, PSZICHOPATA SELEJT VAGY TE, ÉS MINDEN FIDIÓTA.

És az érdemi kérdésről, magáról:

MAGYARORSZÁGON KB. 4 GYÓGYULTRA 3 HALOTT JUT, ANNYIRA SZAR ORBANISZTÁNBAN AZ EGÉSZSÉGÜGY. Ebben gyakorlatilag mindenkinél rosszabbak vagyunk, aki számít. És egy csomó harmadik világbeli országnál is.

Halottak száma 213
Gyógyultak száma 287

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 14:14:57

@MAXVAL bircaman közíró: @MAXVAL bircaman közíró:
@MAXVAL bircaman közíró: "Engem berendeltek, de eleve itt voltam. "

szeka.blog.hu/2020/04/05/szajmaszkok_helyezett_szajzar_valsagkezeles_helyett_kormanypropaganda/full_commentlist/1#c38379518

Ha valaki egy elmegyógyintézetről írna színdarabot, abban lennének kb. ilyen sorok. És szénné röhögné magát a közönség.

******************

@MAXVAL bircaman közíró: "A kormány dolga "lopni" a közpénzt."

itt írtad: szeka.blog.hu/2020/04/05/szajmaszkok_helyezett_szajzar_valsagkezeles_helyett_kormanypropaganda/full_commentlist/1#c38378450

pontosan ezzel vádoljuk az Orbán kormányt, hogy kleptokrácia, hogy maffiakormány, hogy csalnak, lopnak, hazudnak. Szép, hogy egy Fidióta legalább nyíltan bevallja.

********************

@MAXVAL bircaman közíró: "Mo-on tegnap óta 4 új haláleset, "

írtad 2020.04.07. 09:05:53

itt szeka.blog.hu/2020/04/05/szajmaszkok_helyezett_szajzar_valsagkezeles_helyett_kormanypropaganda/full_commentlist/1#c38381142

valóságban 7-én reggel, amikor az operatív törzs bejelenti egészen pontosan a "tegnap óta hány esetet", 9-et jelentettek

itt van erről egy nemzetközi, tök elfogulatlan oldal:

www.worldometers.info/coronavirus/country/hungary/

és egy kormánypárti újsághír:

"kilenc újabb halálos áldozat van a koronavírus-fertőzésdel összefüggésben"

magyarnemzet.hu/belfold/hamarosan-tudositunk-az-operativ-torzs-tajekoztatojarol-2-7977737/

de hát te olyan pszichopata elmebeteg vagy, hogy a kurva anyádat is letagadod, akárcsak az összes Fidióta

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 14:16:29

@totii: képviselok_szama = round(199*szavazatok_aránya)

Emmett Brown 2020.05.19. 14:28:19

@math0: szóval adnál a Munkáspártnak 1 mandátumot a 0.27%-ra?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 14:48:29

@math0:

De lehet, hiszen 0,1 %-rta nem adhatsz mandátumot, se 0,2-re, ha atermészetes küszöb 0,5

totii 2020.05.19. 15:02:26

@math0: Tehát akkor én:
Fidesz-KDNP 98
Jobbik 38
MSZP 24
LMP 14
DK 11
Momentum 6
MKKP 3
Együtt 1
MNOÖ 1
Munkáspárt 1
CSP 0 - és tovább már nem néztem, hiszen nincs értelme.
Összesen: 197. Hiányzik kettő, valami más módszer kell.

A mandátumarány és a szavazatarány különbsége így fest:
Fidesz-KDNP +0,47%
Jobbik +0,23%
MSZP +0,27%
LMP +0,05%
DK +0,21%
Momentum -0,01%
MKKP -0,21%
Együtt -0,15%
MNOÖ +0,05%
Munkáspárt +0,23%
Vagyis a Munkáspárt közel kétszer akkora (egész pontosan 1,86-szoros) arányban kapna mandátumot, mint amilyen arányban rájuk szavaztak.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.19. 15:07:52

@math0:

Mint mondtam, nem választás az, ahol egyetlen szervezet indul.

élveteg 2020.05.19. 16:02:56

"A magyar választási rendszerben a vesztes jelölt kárpótlásán kívül létezik győzteskompenzáció is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kiszámolják, hány szavazatra volt szüksége a győztes jelöltnek, hogy megnyerje a választókerületet, és az ezen felül rá érkező szavazatokat hozzáadják pártja országos listájához. Szükségességét azzal lehet indokolni, hogy máskülönben a töredékszavazatokkal kiegészített országos lista sok mandátumot hozna a vesztesnek, azaz a győztest büntetné. Ez a módszer azonban az egyéni körzetekben sikeres pártok országos szintű, nagyarányú győzelmét eredményezi."

Igen létezik ahogy mindig is létezett Csak valahogy én 64 -ben nem hallottam ezen keseregni senkit Pedig :

1990 MDF 24,73% 42,75% 1,72
1994 MSZP 32,99% 54,15% 1,64
1998 Fidesz 29,48% 38,34% 1,3
2002 MSZP 42,05% 46,11% 1,09
2006 MSZP 43,21% 49,20% 1,14
2010 Fidesz-KDNP 52,73% 68,13% 1,29
2014 Fidesz-KDNP 44,87% 66,83% 1,48
2018 Fidesz-KDNP 49,27% 66,83% 1,35

1,64 volt a győzteskompenzáció

Emmett Brown 2020.05.19. 16:25:15

@élveteg: a 90es és 94es választás csalóka, mert akkor listán kb 15 és 12% szavazott listán olyan pártra, amely végül nem jutott be a parlamentbe.

totii 2020.05.19. 16:45:02

@Emmett Brown: Nem csak azért, hanem mert viszonylag alacsony szavazataránnyal is be lehetett jutni a második fordulóba - így egyrészt az egyéni mandátumokhoz sem kellett nagyon sok szavazat, másrészt a kompenzációs listára sem került olyan sok a nem győztes pártoknál. Volt olyan körzet (Budapest 7-es), ahol a második fordulóban 35,5% is elég volt a győzelemhez. Az első fordulóban a győztes 29,05%-kal végzett az első helyen.

chrisred 2020.05.19. 16:58:04

@élveteg: Korábban az egyéni mandátumot szerzőkre leadott szavazatokat nem számolták be a kompenzációs listába.

apro_marosan_petergabor 2020.05.19. 17:12:39

A vesztesek szerint elég sokszor igazságtalan egy választási rendszer, ez különösen így van, ha a bolsevik-libero oldal veszített.
A kérdés fel sem merül fordított esetben.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 17:41:18

@apro_marosan_petergabor: a mongolFidia megint semmit sem értett meg, semmit nem fogott fel, semmit nem érvelt, semmit nem mondott, ennyit tud.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 17:44:35

@élveteg: 1) 94-ben az MSZP kétharmadot nem szerzett
2) nem az MSZP hozta létre azt a választási rendszert, amivel utána ennyire nyert
3) dehogynem kesergett ezen a Fidesz

látod, Fidióta, hazudsz, idióta vagy, pszichopata vagy.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 17:46:13

@élveteg: egyébként, bazdmeg., meddig mutogattok még vissza, ahelyett, hogy elismernétek, hogy a választási rendszer szar, és Orbánnak meg kéne változtatnia? ehelyett Orbán elszarta, még rontott is rajta.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 17:54:28

@MAXVAL bircaman közíró: de. nem a bolgár elmebeteg definiálja a magyar szavakat mindenki ellenében. a gumiszobádban tombolhatsz, de nem érsz vele semmit.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 18:03:14

@totii: "Összesen: 197. Hiányzik kettő, valami más módszer kell."

nincs ezzel semmi baj így se, de a 2 képviselőt még nyugodtan el lehet osztani, ha el akarod valamilyen igazságos módszerrel. még ha a Fidesznek adsz egyet, akkor se lesz többsége.

"Vagyis a Munkáspárt közel kétszer akkora (egész pontosan 1,86-szoros) arányban kapna mandátumot, mint amilyen arányban rájuk szavaztak"

faszt. a Munkáspárt kapott 0,27-et, az 0,5373 mandátum, erre kapna 1-et, azaz 0,4627 mandátumot érdemtelenül kapnak, hú bazdmeg, világvége!

te tényleg ezen akarsz rugózni, te idióta?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 18:05:24

@MAXVAL bircaman közíró: amit nem lehet megcsinálni, azt nem lehet elvárni egy választási rendszertől. de azt, hogy 49,27 százalékra ne adjon többséget, azt el lehet, és el is kell.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 18:06:01

@MAXVAL bircaman közíró: az "igen" után vessző volt, azaz ez egy összetett mellérendelői mondat tagmondata volt. a tagmondatok önmagukban is érvényes állításokat fejeznek ki, amelyet a mellérendelői tagmondatok nem módosítanak. az "igen," jelentése tehát az, hogy "igen", és nem az, hogy "nem". kivétel a te gumiszobádban, de az senkit nem érdekel.

„Beszédetekben legyen a ti »igenetek« igen, a »nemetek« pedig nem” (MÁTÉ 5:37)

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 18:06:48

@Emmett Brown: hát, bazdmeg, adnék, ez ám a diktatúra!:) te tényleg ezen akarsz rugózni, te faszfej?!

moloy 2020.05.19. 18:17:45

@efi: Max. egyetértve, de hozzátenném, hogy az elnöki rendszer még tisztább helyzetet teremtene, megszüntetné a szavazásoknál fellépő nyáj-anomáliát.
Ennek sokkal nagyobb jelentősége lenne az önkormányzati választásokban, ahol a megfelelő szakemberekkel rendelkezők vetélkedhetnének a polgármesteri címért. Ugyanis a jelenlegi önkormányzatok összetétele, szakmai szempontból értékelhetetlen!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 18:18:22

@Emmett Brown: én adnék a Munkáspártnak pluszban 0,4627 mandátumot, te elvennél 0,5373 mandátumot. mégiscsak te vagy a nagyobb geci.

bazdmeg nem igaz, hogy a kerekítés műveletén bírtok itt vitatkozni, amikor rég ki van találva, régóta használjuk, és ráérős elmebetegeken kívül senki nem vitatja.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 18:20:29

@totii: a Munkáspártnak járna 0,5373 képviselő. Orbán ezt elvette tőlük, és te is elvennéd. ez a 0 képviselőhöz képest végtelen százalék geciség.

Emmett Brown 2020.05.19. 18:23:00

@math0: ha adsz egyet a Fidesznek, akkor már többsége van.

Emmett Brown 2020.05.19. 18:33:06

@math0: ja geci vagyok. Meg az összes ország is geci, ahol van bejutási küszöb.

Jelenleg a legarányosabb rendszer (tudtommal) Hollandiában van. Ott a legutóbbi választáson volt egy párt, akik 0.4%-ot kaptak. Nulla hely a parlamentben, 150 képviselőből. Pedig 0.6 járt volna, ami több mint a Munkáspárt jussa.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 18:35:51

@Emmett Brown: Amit én mondok az a legjobb.

Az egy elmebeteg idióta érv, amivel te jössz, mert ROSSZABB.

Az is elmebeteg idióta érv, hogy azzal jössz, hogy Hollandiában még rosszabb.

Orbán emg ezeknél ugye még ezerszeresebben geci, már csak ezért is totál idióta a kötözködésed. a jó édes kurva anyádba mész már megint el, hogy az idiótaságoddal Orbán seggében vagy mér megint nyakig.

Emmett Brown 2020.05.19. 18:47:29

@math0: Te elvakult fasz. Egy szóval nem mondtam, hogy ami van az jó.

Sehol nincs így, szóval esetleg talán elgondolkodhatnál egy kicsit, hogy ez talán nem véletlen, pedig ez egy kurvára triviális megoldás.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 19:04:25

@Emmett Brown: figyusz, te köcsög, idióta! már elmondtam, hogy érvelési és stratégiai hibák sorozatát követed el.

1) a legjobb megoldást ekézed, pedig nincs jobb megoldásod.
2) ezzel Orbán malmára hajtod a vizet, mert eltereled a figyelmet arról, hogy Orbán rendszere mekkora köcsögség. már azzal terelsz, hogy a nagy köcsögség helyett egy kisebb jelentőségű dologban kötözködsz, de abban is a rosszabb megoldást preferálod a jobb ellenében. szóval így vagy benne Orbán seggében, te kis köcsög csicskás!
3) a "sehol nincs így" még egy érvelési hiba. az új dolgok először sehol nincsenek úgy, azért új dolgok. ha rajtad múlna, még mindig "fenn volnánk a fán". te szellemileg fenn is maradtál.
4) végül, nem mindenütt van küszöb:

en.wikipedia.org/wiki/Electoral_threshold#/media/File:Election_thresholds_map.svg

idióta, tudatlan, köcsög elmebeteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 19:13:37

@Emmett Brown: figyusz, te köcsög, idióta! már elmondtam, hogy érvelési és stratégiai hibák sorozatát követed el.

1) a legjobb megoldást ekézed, pedig nincs jobb megoldásod.
2) ezzel Orbán malmára hajtod a vizet, mert eltereled a figyelmet arról, hogy Orbán rendszere mekkora köcsögség. már azzal terelsz, hogy a nagy köcsögség helyett egy kisebb jelentőségű dologban kötözködsz, de abban is a rosszabb megoldást preferálod a jobb ellenében. szóval így vagy benne Orbán seggében, te kis köcsög csicskás!
3) a "sehol nincs így" még egy érvelési hiba. az új dolgok először sehol nincsenek úgy, azért új dolgok. ha rajtad múlna, még mindig "fenn volnánk a fán". te szellemileg fenn is maradtál.
4) végül, nem mindenütt van küszöb:

en.wikipedia.org/wiki/Electoral_threshold#/media/File:Election_thresholds_map.svg

idióta, tudatlan, köcsög elmebeteg vagy.

totii 2020.05.19. 19:17:03

@math0: Kértem tőled egy modellt 199 mandátum arányos elosztására, arról kiderült, hogy nem jó. Jobbat nem tudtál mondani. Van ilyen, majd legközelebb sikerül.

Emmett Brown 2020.05.19. 19:19:59

@math0: matematikailag lehet a legjobb, a gyakorlatban nem biztos.

Ennél csak bonyolultabb módszerek vannak, ez bazmeg nem olyan mint a relativitáselmélet, hogy Einstein előtt senki se gondolt rá, ez egy triviális megoldás. Oszt mégsincsen ilyen sehol.

Tudod mi a selejtes érveléstechnika? az, hogy egy nyilvánvaló faszságot védesz körömszakadtáig, csak mert O1G. De csak neked csak most: van-e, avagy nincs a blogodon egy leírás, hogy miért a német a legfaszább választási rendszer a világon? ott mi lenne az eredmény?

totii 2020.05.19. 19:26:14

@Emmett Brown: Lehet, ennek most nem néztem utána, de elhiszem. Ugyanakkor két különböző rendszer az 1994-ben, illetve a 2018-ban alkalmazott. Előbbiben nincs győzteskompenzáció, az adott választás sajátossága miatt fordulhatott elő, hogy ennyi MSZP-szavazatra ennyi mandátum jutott (az egyéni körzeteken keresztül). 1990-ben is eléggé szétszóródtak a szavazatok, 2010-ben viszont pont hogy nem szóródtak szét, talán 40% alatt nem is volt sehol sem a Fidesz, mégis hasonló a mandátumarány/szavazatarány, mint 1998-ban.
A jelenlegi rendszerben még nem láttunk sem szoros fej-fej melletti csatát, mint 2002-2006-ban, sem igazán kiemelkedő párt nélküli csatát, mint 1990-1994-ben.

Emmett Brown 2020.05.19. 19:35:15

@totii: persze, hiszen a jelenlegi rendszer arra lett kitalálva, hogy ne lehessen szoros, ameddig a felállás nem nagy tömbpártok küzdelme, hanem a centrális erőtér.

Emmett Brown 2020.05.19. 19:42:46

@totii: illetve pont ezért hoztam fel, hogy nem a tényleges eredményt (%-ot) kell vizsgálni, hanem azokra a szavazatokra szűkíteni, amik parlamenti mandátumot eredményeztek.

totii 2020.05.19. 19:43:00

@Emmett Brown: Összevetettem math0 módszerét (a maradék két helyet nem töltöttem fel) és a D'Hondt-módszert, a fent említett Loosemore-Hanby index előbbi esetében 0,009422767963, utóbbi esetében 0,01381299338. Nem eget verő a különbség, viszont csak az egyik alkalmas 199 mandátum elosztására.

Emmett Brown 2020.05.19. 20:17:12

@totii: szerintem ez minden politológia hallgató első kérdése, hogy miért nem ebben a formában osztják a mandátumokat.

A klasszikus, amikor az öreg székely a három fiára hagy 17 lovat, hogy egyiké a fele, másiké a harmada, a legkisebbé meg a kilencede.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 20:29:45

@Emmett Brown: "a gyakorlatban nem biztos."

ez ugye nem egy érv, csak homályosítás.

"Ennél csak bonyolultabb módszerek vannak, ez bazmeg nem olyan mint a relativitáselmélet, hogy Einstein előtt senki se gondolt rá, ez egy triviális megoldás. Oszt mégsincsen ilyen sehol."

Teljesen érthetetlen, hogy itt egyáltalán mi a faszt akartál mondani.

"Tudod mi a selejtes érveléstechnika? az, hogy egy nyilvánvaló faszságot védesz körömszakadtáig, csak mert O1G."

Nem, az érvelési hiba, hogy semmi érved nincs. Ez sem érv. A rendszeremnek a lehetséges minimális hibája van. Minden másik rendszernek nagyobb hibája van. Nincs érved ellene.

" De csak neked csak most: van-e, avagy nincs a blogodon egy leírás, hogy miért a német a legfaszább választási rendszer a világon? ott mi lenne az eredmény? "

A blogomon szerepel az alsó korlát eltörlése, tehát 98 Fideszes képviselő lenne belőle.

Ennyiket, kis elmebeteg faszfej!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 20:40:54

@Emmett Brown:
*************************************

itt bekamuzod, hogy mindenütt a világon van bejutási köszöb, azaz, hogy sehol sincs bejutási küszöb nélküli választási rendszer.

"Sehol nincs így"

polalap.blog.hu/2020/05/18/toredekszavazat_nem_vesz_el_csak_atalakul/full_commentlist/1#c38526920

pedig sok országban nincs bejutási küszöb.

en.wikipedia.org/wiki/Electoral_threshold#/media/File:Election_thresholds_map.svg

utánanézés nélkül hazudsz hülyeségeket, mert egy pszichopata elmebeteg vagy. akárcsak a mongolFidióták.

*************************************

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 20:51:42

@totii: a maradék kettőt odaadhatod annak a két pártnak, aki a legtöbbet vesztette a kerekítéssel. ennyi. nem olyan ördöngösség ez!

Emmett Brown 2020.05.19. 20:52:57

@math0: mit nem értesz? amit te mondasz, az a lehető legegyszerűbb konverziós módszer. nem az eddigieknél bonyolultabb, rafkósabb, forradalmi matematikával alátámasztva, tehát igencsak valószínű, hogy ez már valakinek az eszébe jutott. Mégsem terjedt el.

ok 98 Fideszes képviselő, és maradt 2 extra mandátum, mert csak 197et osztottál ki. Kié a maradék kettő?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 20:53:02

@totii: sikerült, mondtam, hazudsz. elmebeteg, pszichopata vagy. és az sem szükséges feltétel, hogy elosszuk minden mandátumot ha törik, ha szakad. ez is egy dogma.

Emmett Brown 2020.05.19. 21:01:24

@math0: kezdjük azzal, hogy a "sehol nincs így" az nem a bejutási küszöbre értendő, hanem a te faékegyszerűségű számítási módszeredre.

viszont ha már itt tartunk, akkor halkan megsúgom, hogy a te tökéletes rendszeredben is van bejutási küszöb, mégpedig ((1/N)/2)%-1 voks, ahol N a parlamenti helyek számát jelöli. Így Magyarországon a 200 fős parlament esetén ez 0.25%-1 szavazat.

Emmett Brown 2020.05.19. 21:04:37

@Emmett Brown: értelemszerűen 199 képviselő van, tehát a küszöb kicsit 0.25% fölött van.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 21:06:45

@Emmett Brown: ja, ezt nevezik natural thresholdnak a ár hivatkozott WP oldalon

en.wikipedia.org/wiki/Electoral_threshold#Natural_threshold

ezt nem lehet elkerülni, ha nem osztunk meg mandátumot pártok között (ami elég nagy bonyodalom a probléma pitiánerségéhez képest). tehát erre nincs jobb megoldás. a rendszerem a maximális lehető legjobb.

az, hogy valami egyszerű, az nem érv, még egy érvelési hibát tudtál csak bedobni, te kis elmebeteg köcsög!

Emmett Brown 2020.05.19. 21:09:47

@math0: van 100 hely, indul 3 párt. a győztesnek 50.4%-a van, a másodiknak 40, a harmadiknak 9.6. Frankó-e az 50-40-10 kiosztott hely, azaz hogy a győztes 50% fölötti eredménnyel nincs többségben?

totii 2020.05.19. 21:21:25

@math0: Fuss neki még egyszer. Adtál egy darab formulát, ami nem jó 199 hely szétosztására. Ezt később(!) javítottad azzal, hogy a maradék kettőt a kettő leginkább alulreprezentált kapja, de ez már egy másik formula, nem az, amit leírtál. Ez még működhet is addig, amíg például a "munkáspártok" nem szaporodnak meg, és a 0,27%-ukra nem kapnak egy-egy mandátumot. Ha a 2018-as példában szerepelt volna még 5 hasonló szavazatszámot kapó párt, akkor a te modelledben már 202 mandátum lenne kiosztva.
Tudom én, hogy nehéz a matek, de azért nem ennyire. A pszichopata tüneteket meg leginkább te mutatod itt.

Emmett Brown 2020.05.19. 21:42:21

@math0: kösz a linket!

" The proportion of votes that means that a party is guaranteed a seat can be calculated by the formula (100%/(number of seats+1))+ε where ε is the smallest possible number of votes."

tehát mennyi Magyarországon a 199 helyre a természetes küszöb? (100%/(199+1))+1, azaz 0.5%+1 szavazat.
hány százaléka volt a Munkáspártnak? 0.27.
átlépték a természetes küszöböt? nem.
beszoptad a saját linkedet? be.
szevasz

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 22:23:48

@Emmett Brown: rohadtul kurvára idegesítő az, hogy milyen idióta és geci egy alak vagy. akárcsak egy szokásos mongolFidióta. kimásolsz egy szöveget, de nem tudod értelmezni, és nem is olvasol tovább.

"The proportion of votes that means that a party is guaranteed a seat ..."
en.wikipedia.org/wiki/Electoral_threshold#Natural_threshold

ahogy az a későbbiekből ez kiderül, a "guaranteed" kitételnek itt kurva fontos jelentősége van,

pár sorral lejjebb ugyanis kiderül, hogy:

"Under more favorable circumstances, the party can still win a seat with fewer votes."

kiderül még, hogy ez függ az elosztás algoritmusától.

na most, tehát:

1) a formula tehát úgy értendő, hogy ennyi százalékkal egy párt feltehetően minden igazságos elosztási rendszerben, és a többi pártok minden elképzelhető szavazati eloszlása mellett "garantáltan" kapnak egy mandátumot.

2) azt nem jelenti, és ezt a második, idézett mondat (amihez egy link és bővebb magyarázat is van), hogy ezalatt egy pártnak sose járhat mandátum.

azaz a képlet a természetes küszöb felső határa, és nem az alsó határa. Ahogy írják is:

"The lower bound (the threshold of representation or the percentage of the vote that allows a party to earn a seat under the most favorable circumstances) is more difficult to calculate."

az én rendszerem meg egyébként is pont eltért az említett rendszerektől (D'Hondt, Saint-Laguë, LR-Droop or Hare)

úgyhogy bazdmeg, elmész te a jó édes kurva anyádba, és jól seggbebaszod, mert kurva fárasztó az, hogy idióta is vagy, patkány is vagy, meg lusta is vagy,

Selejtes, pszichopata elmebeteg vagy, ugyanazon a szinten, mint a mongolFidióták. Tényleg, birca szintjére süllyedtél, bazdmeg, nem szégyelled magad?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 22:26:53

@totii: "a te modelledben már 202 mandátum lenne kiosztva."

ja, ilyen is előfordulhat. túl lehet élni. messze kurvára jobb, mint a Fidesz kétharmad kevesebb, mint 50%-ra.

van még valami bajod?!

azért matekból nekem kurvára magasabb a végzettségem, mint a tied.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 22:49:53

@totii: itt van pár variáció a témára. N párt van, x_1,x_2,...x_P a pártok szavazatai, N képviselő van. k_1,k_2,..,k_P a pártok képviselőinak száma, az eredmény, amit meg szeretnénk kapni

1) első nekifutásra k_i = round(N * x_i), aztán, ha kevesebbre sikerült, akkor a maradékot elkezdjük kiosztani a pártok között, x_i növekvő sorrendjében. ha meg túl sok lett, elkezdjük elvenni x_i csökkenő sorrendje szerint.

2) első nekifutásra k_i = round(N * x_i), aztán, ha kevesebbre sikerült, akkor a maradékot elkezdjük kiosztani a pártok között, k_i - N * x_i növekvő sorrendjében. ha meg túl sok lett, elkezdjük elvenni k_i - N * x_i csökkenő sorrendje szerint.

3) kapásból egy optimalizálási feladatot oldunk meg:

argmin{sum_i=1^P(k_i-N*x_i)²: (k_i-N*x_i)²<1}

tudod értelmezni, kis "matekzseni"?

Emmett Brown 2020.05.19. 23:38:32

@math0: kövesd a wiki oldalon a 28as linket, és olvasgass.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 23:52:21

@Emmett Brown: igen, fakőcsög, az a link az, amelyik ehhez a mondathoz hivatkozás: "Under more favorable circumstances, the party can still win a seat with fewer votes."

ott részletezik, hogy miért nincs igazad

pofán szartad magad, te kis pszichopata elmebeteg. hiába no, csak egy frusztrált szakács vagy, és emiatt mindig hirtelenkedsz, és benézed a dolgokat, amitől csak még frusztráltabb leszel.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.19. 23:55:11

@Emmett Brown: igen, faköcsög, az a link az, amelyik ehhez a mondathoz hivatkozás: "Under more favorable circumstances, the party can still win a seat with fewer votes."

ott részletezik, hogy miért nincs igazad

pofán szartad magad, te kis pszichopata elmebeteg. hiába no, csak egy frusztrált szakács vagy, és emiatt mindig hirtelenkedsz, és benézed a dolgokat, amitől csak még frusztráltabb leszel.

Emmett Brown 2020.05.20. 07:57:03

@math0: és mit hoznak fel példának? Izraelt és Hollandiát, hogy csak a természetes küszöböt kelljen figyelembe venni, ami (1/N)%.

De még mindig nem válaszoltál arra, hogy 100 hely esetén 50.4-40-9.6 szavazataránynál frankó-e, hogy 50-40-10 A mandátumok aránya.

bbrrr 2020.05.20. 08:46:57

Nem tudom írta-e már valaki, nyilván addig fog menni a rugózás ezen az "új rendszer elég arányos-e?" történeten, amíg a fidesz egy választást el nem veszít. Viszont érdemes megnézni például a 94-es választási eredményt, ahol az MSZP 33%-os listás szavazatarányra kapott 54%-os mandátumarányt, valamint az SZDSZ-szel közösen kb 44%-ra lett kétharmada. Érdekes, hogy azzal nem volt semmi probléma, hogy szabálytalan, törvénytelen, meg akármi, nem diktatúrázott senki. hu.wikipedia.org/wiki/Jelenkori_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1sok

A másik: oké, a fideszt elküldte a picsába a választók 51%-a. De akkor a Jobbikot, az MSZP-t, a DK-t a választók legalább 80%-a küldte el a picsába, mégis mit csinálnak még egyáltalán az országgyűlésben? És mégis milyen jogon akarnának kormányt alakítani ilyen "picsábaküldési aránnyal"? Még mindig a fidesz ellen szavaztak a legkevesebben.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 09:12:43

@math0:

Mondtam már, hogy alapszinten se értesz a témához?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 09:17:07

@Emmett Brown:

Miért ne lehetne szoros küzdelem, ha az aktív szavazók kb. fele orbánista, másik fele meg antiorbánista?

Jelenleg a Fidesz 2 okból nyer fölényesen:
- az antiorbánista oldal egymással harcol fél tucatnyi csoportban,
- a passzívabb szavazók számára a Fidesz a kisebbik rossz.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 09:19:11

@math0:

Ahol nincs törvényes bejutási küzöb, ott is van természetes kőszöb, hiszen mindig akad párt aki 1 mandátumnyi szavazatot se ér el.

Emmett Brown 2020.05.20. 09:20:18

@bbrrr: a 90es és a 94es választásokon bőven 10% felett volt az a listás szavazatszám, amiből végül nem lett mandátum, és értelemszerűen ez vonatkozik az egyénikben szerzett vesztes töredékszavazatokra is. Ha megnézed azt, hogy "hasznos szavazatok" miként alakultak (tehát az MSZP szavazatainak az aránya az összes Parlamentbe jutott párt szavazataihoz képest), akkor sokkal árnyaltabb a kép.

Illetve ott azért nem diktatúrázott meg óbégatott senki, mert azt a rendszert közösen találták ki, nem pedig egy darab szereplő játékszabályai alapján mentek a dolgok.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 09:26:51

@bbrrr:

Alapvető szabály: az akarja megváltoztatni a választási rendszert, akinek éppen nem kedvez, s arra számít, legközelebb se fog kedvezni neki.

A kis pártok mindig utálják az egyéni képviselős rendszert, mert csúnyán elvesz tőlük. Pl. Angliéában a liberáldemokraták megkapták legutoljára a szavazatok 12 %-át, s járt nekik ez után a mandátumok 2 %-a.

Azok a pártok se szeretik az egyéni képviselős rendszert, melyek ellen sokan szövetkeznek. Lásd Franciaország. Nemzeti Front 13 % szavazattak 1 % mandátum.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 09:28:24

@Emmett Brown:

Valójában az Orbán-féel választési reform nem változtatott a 89-es rendszer alapjain, csak apró pontosítások történtek.

Emmett Brown 2020.05.20. 09:38:36

@MAXVAL bircaman közíró: azért mert az orbanisták egy tömböt alkotnak, míg az antiorbanisták nem.

És az egyfordulós egyéni miatt kvázi tökéletes előzetes kooperációra van szükség.

Emmett Brown 2020.05.20. 09:43:32

@MAXVAL bircaman közíró: azért a képviselők lefelezését, az egyéni körzetek nagyobb súlyát, nem apróbb módosításoknak nevezném. és akkor a nemzetiségi listát, győzteskompenzációt még nem is említettem. meg van még plusz 2-300k új szavazó is.

bbrrr 2020.05.20. 09:50:51

@Emmett Brown: @MAXVAL bircaman közíró:
Az a helyzet, hogy a passzívabb csapat pontosan látja, hogy ha az "antiorbánista" oldal kerülne hatalomra, akkor okafogyottá válna az egyetlen dolog, amiben amúgy egyetértenek, és azonnal kijönnének a különbségek. És ezeket a különbségeket sok-sok pénzzel, zsíros állásokkal, ide-oda juttatott pozíciókkal, meg különféle (nyilván tökre demokratikus) háttéralkukkal lehetne elsimítani.
Ha az antiorbánista blokk annyira egyetértő, akkor miért nem csinálnak egy közös pártot, amibe belép mindenki, és csak az indul? Ja, merthogy egyébként nem is közösen akarnának nyerni, meg amúgy a többség szóba sem áll a másikkal.
Na, ezért van az, hogy az antiorbánista oldal nem tud támogatókat szerezni, mert folyton egymással veszekednek. És közben azon vijjognak, hogy mennyire aránytalan a rendszer, és ettől van diktatúra. Pedig egyébként az EU-ban is elég sok helyen hasonlóan aránytalan a rendszer, csak a helyzet éppen nem olyan, hogy emiatt valakinek kétharmados többsége lenne. 20 kicsi 1 nagy felállásban viszont nem nagyon jöhet össze más, mint hogy van 1 nagy párt a parlamentben, 5-6 kicsi, a többiek meg nem jutnak be, és az őket támogatók szavazatainak a hiánya a nagyot jobban erősítik (mondjuk +6-8 mandátum), mint a kicsiket (+1-1 mandátum).

Emmett Brown 2020.05.20. 09:59:26

@bbrrr: a nem tud támogatókat szerezni az kicsit erős. illetve a fideszben elvileg nincsenek különbségek, amiket el kell simítani, oszt mégis van sok-sok pénz, zsíros állás meg ide-oda juttatott pozició.
Ha többen vannak, akkor nehezebb lopni, mert egymást is szemmel tartják :)

bbrrr 2020.05.20. 10:23:07

@Emmett Brown: "Ha többen vannak, akkor nehezebb lopni, mert egymást is szemmel tartják :)"

Kivéve, ha közös megegyezéssel lopnak. A több párt sajnos nem jelenti azt, hogy több becsületes ember, csak azt, hogy több elsimítandó konfliktus. :( De irigylem a jóhiszeműséged.

Emmett Brown 2020.05.20. 10:37:41

@bbrrr: nem lehetetlen, de nehezebbnek nehezebb, főleg nem ilyen mértékben.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 11:30:53

@Emmett Brown: "mit hoznak fel példának? Izraelt és Hollandiát, hogy csak a természetes küszöböt kelljen figyelembe venni, ami (1/N)%."

mire példa ez, mi az állításod?

"De még mindig nem válaszoltál arra, hogy 100 hely esetén 50.4-40-9.6 szavazataránynál frankó-e, hogy 50-40-10 A mandátumok aránya."

nem látok benne problémát

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 11:31:53

@MAXVAL bircaman közíró: mondtam már, hogy elmebeteg vagy, és be is vallottad?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 11:51:19

@Emmett Brown:

Várj csak.

Éppen ez az amit Matyink nem ért: az ellenzéknek nem érdeke az arányos választási rendszer.

Ha Orbán nagyon ki akarna tolni az ellenzékkel, megszüntetné az egyéni körzeteket, s scak lista lenne ezentúl.

Az ellenzék egyetlen esélye, hogy maard az aránytalan választási rendszer, s teljes összefoggásal majd nyer a körzetek nagy részében. Ehhez elegendő csak annyi, hogy komoly elégedetlenség legyen Orbánnal szemben.

Emmett Brown 2020.05.20. 11:54:27

@math0: mire példa? arra, hogy fölöslegesen vered a nyálad. ezt a rendszert ebben a formában nem használják SEHOL országos szinten, a két legközelebbi példa pedig nem bütyköli az 1/N természetes küszöböt.
Vannak bajaim nekem is a választási rendszerrel, de ez kb messze a legkisebb probléma vele.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 11:56:17

@Emmett Brown:

Ha az abszolút arányos rendszer 1 (pl. a holland), s az abszolút aránytalan - pll. az angol - meg 10, akkor a magyar 2010-ig 6 volt, most meg 7.

Az alapelv nem változott: a lista ne kompenzálja az egyéni körzetekből adódó aránytalanságot.

S az orbáni reform nem csak szigorított, hanem enyhített is:
- a megyei listák megszüntetésével könnyebb megszzerezni a szavazatokat, hiszen korábban egyes megyékben esetleg az illető párt fel se került a szavazólistára,
- kevesebb követelmény van a jelöltséghez.

A nemzetiségi könnyebbség létezik 25 éve, csak eddig senki se élt vele, ez nem Orbán találmánya.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 12:02:33

@bbrrr:

A helyzet az, hogy Mo-on az ellentét nem jobb és bal. hanem népi és urbánus. S míg a népi oldal képes a semlegesek zömét megnyerni, addig az urbánus oldal lehetőségei korlátozattak. Az urbánusok akkor tudnak sikeresek lenni csak, ha a másik oldal nagyon elszúrja a dolgokat. De nem ez a helyzet jelenleg.

S az urbánus hatalom sose őszinte, mindig igyekszik népi álarcba bújni.

Magyar történelmi hagyomány, hogy a magyar nép nem nyugatpárti, sose volt az. Csak akkor emelkedett fel anyugatpártiság, amikor a nyugatellenesség éppen rombolt, de akkor is csak ideiglenesen.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 12:04:19

@math0:

Nem. Szóval írd be légy szíves a mai nap végéig még 25-ször.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:06:17

@MAXVAL bircaman közíró: mondtam már, hogy elmebeteg vagy, és be is vallottad?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:09:45

@MAXVAL bircaman közíró:

1) csak nem tart már olyan sokáig a parasztlázadás! az mégse lehet, hogy 2 millió paraszt lerabolja az országot! lassan urbanizálódni kéne már!

2) a magyar többség EU párti. most az.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:13:25

@Emmett Brown: "ezt a rendszert ebben a formában nem használják SEHOL országos szinten"

már mondtam, te mongolidióta, hogy az, hogy valamit még nem használnak sehol, nem érv. a történelemben egyetlen új találmányt sem használtak a bevezetése előtt (ez egy tautológia, kár vitatani) te nyugodtan maradj fenn a fán, kis retardált gibbon, ettől még mi tovább léphetünk!

"Vannak bajaim nekem is a választási rendszerrel, de ez kb messze a legkisebb probléma vele. "

értem, neked nem baj, hogy a Fidesz 49,27%-kal kétharmadot szerzett?!

elmész te a jó büdös kurva anyádba, te elmebeteg!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:22:00

@MAXVAL bircaman közíró: ha a Fidesznek 50% feletti támogatottsága van, akkor várhatóan viszi a körzetek több mint felét is. akármilyen összefogással is. ha a Fidesznek nincs 50%-a, akkor egy arányos listás szavazással is bukik, sokkal egyszerűbben, átszavazás nélkül is.

ennyikeh.

egyszerű matek, de te egy elmebeteg vagy, miért pont ezt fognád fel?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:23:50

@bbrrr: "A több párt sajnos nem jelenti azt, hogy több becsületes ember, csak azt, hogy több elsimítandó konfliktus."

tehát nehezebb lopni. ez volt az állítás, vitatod, nem fogod fel, ugrálsz, mert hülye vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:27:06

@bbrrr: HAZUDSZ. az az EU-ban példa nélküli, hogy 49,27%-kal kétharmadot lehet szerezni, ezzel alkotmányt módosítani, és diktatúrát csinálni, ráadásul egy párt úgy csinálja aránytalanra a választást, hogy azzal utána magának ágyaz még meg pár ciklusra kétharmadot és diktatúrát.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:28:22

@bbrrr: egyébként röhejes, hogy tolod a hülyeséget. soha a magyar történelemben nem loptak annyit, mint a Fidesz nagyságrendileg nem ér a közelébe senki ennek a tolvajbandának.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:30:08

@MAXVAL bircaman közíró: alapvető szabály. Orbán csak azt akarja megváltoztatni, ami neki nem kedvez. ennyikeh.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:33:17

@MAXVAL bircaman közíró: amit csinálsz, az a Nirvana érvelési hiba. abból, hogy van egy elérhetetlen ideális állapot, nem következik, hogy a szart kell preferálni a jobb ellenében.

ilyet csak ti csináltok, kis mongolFidióta selejtek!

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

bbrrr 2020.05.20. 14:36:13

@math0: Nem, egyáltalán nem nehezebb lopni, hanem több ok van a lopásra, mert több konflikust kell elsimítani a lopással. Én megszavazom neked a krumplihámozó gyár privatizálást, te meg megszavazod nekem a krumplitermelési támogatást. És eszem ágában sincs megszavazni valamit ingyen a másik csapatnak, összetartásból, ha amúgy mindig kérhetek is érte valamit.

Azt meg Te nem fogod fel, hogy egy MSZP-Jobbik kormányt nem a képviselők két szép szeme fog összetartani (mer' ugye addigra Zorbánt leváltották már, ez nem lehet összetartó erő a továbbiakban), hanem akkor mi? a pénz (= lopás)... Mert a közös elvek nem, az is tuti. Maradnak a sutyi megállapodások, ha egyik sem akarja elveszteni a hatalmát.
Szerinted nem?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 14:36:52

@math0:

Nem, mert szoros helyzetben kis mozgások is számítanak.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 14:39:20

@math0:

A lényeg: 49,3 %-os támogatottság szinte minden esetben a mandátumok többségét adja. Ahhoz, hogy ne így legyen, az kell, hogy egyetlen minipárt se induljon a választéson, ami képtelenség.

Emmett Brown 2020.05.20. 14:41:17

@math0: ki beszélt 2/3-ról te segg? arról ment a diskurzus, hogy a fidesz 49.27%-a (ami csak pártokra vonatkoztatva 49.6%) minden olyan KIZÁRÓLAG arányos rendszerben is többséget eredményezett volna, ahol van hivatalos párszázalékos parlamenti küszöb.
És ezen felül még azokban az országokban IS többsége lenne, ahol nincs deklarált küszöb, csak a természetes 1/N küszöb (Hollandia például), pedig ezek aztán tényleg a jelenleg legfairebbnek tekinthető rendszerek.
Azt értsd meg, hogy a triviális megoldás nem lehet új találmány. kb olyan, mintha azt mondanád, hogy micsoda hülyeség, hogy a gumikat fel kell fújni, ha tömör lenne, akkor kevesebb lenne a defekt. Te azért akarsz mandátumot osztogatni a TERMÉSZETES küszöb alatt, mert böki a csőrödet a fidesz. ennyi.
Az egyfordulós egyéni, a győztes töredékszavazatok és a tömeges honosítás a tényleges gond.

Tudsz olyan rendszert alkotni, amiben TELJESEN kizárt, hogy egy 199 fős Parlamentben egy 49.27%ot elérő párt többséget szerez? ha igen, akkor kíváncsian várom.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:44:07

@bbrrr: 1) az MSZP nem maga hozta létre a választási rendszert, tehát nem magának ágyazott meg.
2) de, Orbán akkor ugrált az ellen
3) Orbánt kurvára nem menti az, hogy mi volt régen

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:50:26

@Emmett Brown: ahogy már sokszor írtam, olyan elmebeteg segg vagy, hogy a gumiszoba adja a másikat.

1) az, hogy a Fidesz 49,27%-kkal kétharmadot kap, az abszurdum, ezt nem mered vitatni. tehát arányosítani kell a rendszert. ez a fő kérdés.

2) na most ebbe szartál te bele azzal, hogy felkaroltad a mongolFidióták azon érvelési hibáját, hogy úgy sincs olyan rendszer, amivel a Fidesz ne kapott volna többséget. ami érvelési hiba is, mert ha így lenne, akkor is arányosítani kell a rendszert, meg taktikai hiba is tőled, mert belemásztál Orbán seggébe. és végül ostobaság is.

"Azt értsd meg, hogy a triviális megoldás nem lehet új találmány. "

ez totális ostobaság. a nők szavazati joga, a rabszolgaság eltörlése triviális dolgok voltak.

"Tudsz olyan rendszert alkotni, amiben TELJESEN kizárt, hogy egy 199 fős Parlamentben egy 49.27%ot elérő párt többséget szerez? ha igen, akkor kíváncsian várom. "

ezt a kört már megfutottad, belebuktál, ne kezd elölről, több rendszert is ajánlottam.

Ennyit tudsz, te kis mongolidióta. Elmebeteg pszichopata selejt vagy..

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:51:44

@MAXVAL bircaman közíró: több olyan arányos rendszert is bemutattam, amelyben nem lenne így. elmebeteg selejt vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:52:35

@MAXVAL bircaman közíró: a buzi élményeidet ne hozd ide, senkit nem érdekelnek!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:55:19

@bbrrr: te elmebeteg hülye vagy.

"Én megszavazom neked a krumplihámozó gyár privatizálást, te meg megszavazod nekem a krumplitermelési támogatást. És eszem ágában sincs megszavazni valamit ingyen a másik csapatnak, összetartásból, ha amúgy mindig kérhetek is érte valamit."

ennél sokkal egszerűbb, hogy Orbán mind a kettőt odaadja Mészárosnak. megszervezni is könnyebb, lebukni is nehezebb, olajozottabban is működik, gyorsabban meg is lehet csinálni.

"MSZP-Jobbik kormányt"

néztél te mostanában közvéleménykutatást, te elmebeteg?!

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:55:55

@MAXVAL bircaman közíró: 1) csak nem tart már olyan sokáig a parasztlázadás! az mégse lehet, hogy 2 millió paraszt lerabolja az országot! lassan urbanizálódni kéne már!

2) a magyar többség EU párti. most az.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 14:56:39

@MAXVAL bircaman közíró: a parasztlázadás 10 éve nem jön be.

bbrrr 2020.05.20. 15:00:30

@math0: "az az EU-ban példa nélküli, hogy 49,27%-kal kétharmadot lehet szerezni,"

Ez egy marhaság. Az, hogy eddig nem történt meg, nem jelenti azt, hogy a választási rendszerben erre nincs lehetőség. UK-ban például nincs semmilyen lista, csak egyéni körzetek. 51%-kal nem kétharmadot, hanem 100%-ot lehet szerezni ELVILEG, csak meg kell nyerni hozzá minden körzetet.
A német választási rendszer is olyan, hogy a mandátumok fele egyéniben szerezhető meg, a másik fele listáról, pont mint nálunk, tehát akár 49%-kal nyerhető az egyéni körzetek akár mindegyike (299 mandátum), és listáról simán megszerezhető az ottani mandátumok fele (299/2), ami összesen akár 75% mandátumot is eredményezhet, és akkor még nem vettük figyelembe a bejutási küszöböt. Az, hogy Németország területileg jobban megoszlott, és nincs egy olyan párt sem, amelyik mindenhol erős lenne, történetileg így alakult, de ez nem a választási rendszer hibája.
Vagy, hogy ne csak az elméletet nézzük, a gyakorlat: Franciaországban 2017-ben a győztes párt 43%-ra kapott 53,5%-ot. Ez hol arányosabb mint a magyar eredmények? Pedig az két fordulós rendszer, a győztes csapat az első fordulóban csak 28%-ot kapott! Nem lett kétharmaduk, de nem is volt akkora támogatottságuk, mint a fidesznek most.

Emmett Brown 2020.05.20. 15:04:20

@math0: a fidesz a régi rendszerben szerzett 2/3-ot, és azzal módosított alkotmányt és választási törvényt.

bbrrr 2020.05.20. 15:06:38

@math0: "néztél te mostanában közvéleménykutatást, te elmebeteg?!"

Nem. Csak bedobtam a két végletet. Mondj már egy olyan csapatot, aminek reális esélye van (közvéleménykutatás alapján) a kormányzásra, és ez a két párt nincs benne... Mert arra nem sok sansz van ám, hogy hirtelen az egyik párt szerez a fidesz rovására 1 millió szavazót, a többiek meg stagnálnak. Ha a fidesz sok szavazót veszít, azok nem egy párt mögé fognak beállni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 15:07:13

@Emmett Brown: az MSZP-SZDSZ 2006-ban megverte a Fideszt.

bbrrr 2020.05.20. 15:08:49

@math0: Ja, és köszi, hogy felhívtad a figyelmem a dologra, hogy Európa top országaiban is hasonló a választási rendszer, mint nálunk, a franciát például nem is tudtam, csak most néztem utána... peace

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 15:09:06

@bbrrr: a választási rendszer szar. az a kérdés, hogy majd, amikor a választások lesznek, melyik párt mennyire lesz népszerű, mennyit kap, és hogy formálódik kormány a választások után, irreleváns ebből a szempontból. majd ha odaérünk, hogy közeleg a választás, akkor majd meglátjuk.

bbrrr 2020.05.20. 15:15:01

@math0: Akkor MSZP-Párbeszéd-Momentum-Jobbik-DK koalíció aztán baromira összetartó lenne... na, így már jobb? Egyébként nekik még együtt sincs 40%-uk sem, szóval még pedálozni kell a kormányváltáshoz egy kicsit. És ha bármelyik kilép, akkor bukta a kormányzás.. Ez kéne? Mi jó van ebben könyörgöm? Nem gondolom, hogy a nép értelmi képességei jelenleg elégségesek anarchia esetén egy normális életre.. Szerinted?

chrisred 2020.05.20. 15:16:15

@bbrrr: A német választási rendszerben csak a pártlista mérvadó. Ha egy párt az egyéni választókerülti győzelmei alapján több mandátumhoz jut, mint amennyit a listás eredménye alapján kaphatna, akkor a többi párt kompenzációs mandátumhoz jut, ezért lehet a Bundestag létszáma nagyobb, mint 598 fő.

Emmett Brown 2020.05.20. 15:17:39

@math0: miért vitatnám? Igen, ez abszurdum.

Tudod mi az érvelési hiba? Az, hogy te összemosod azt, hogy szerintem a 49.27-re sima többség oké, azzal, hogy a 49.27re a 2/3 is oké, amiről pedig kifejezetten írtam hogy farokság. Ez teljes retardáció.

bbrrr 2020.05.20. 15:22:57

@math0: a választási rendszer lejt a leginkább támogatott pártnak. Direkt. És ez sem egyedi Európában. Azért, hogy a győztes pártnak ne okozzon problémát a kormányzás. Ha nagyon kicsivel győz (30% körüli eredménnyel), akkor még így is koalícióra kell lépnie. 40% körül a kormányalakítás garantált, 50% körül meg a kétharmados alkotmányozó többség. De ez nem a fidesznek kedvez, hanem a leginkább támogatott pártnak. Az, hogy a többiek ennyire szét vannak esve, nem a fidesz hibája.

Igazából a 2010-es választást nem a fidesz nyerte meg, hanem az MSZP (bénázása/szétesése) nyerte meg a fidesznek. Ha valaki nagyon béna, az nagyot tud bukni, és ott a (nagy) második nagyot tud szakítani. Ugyanezt ilyen szétaprózott ellenzékkel nem lehet ennyire egyértelműen behúzni, de nyilván lehet benne reménykedni.

Emmett Brown 2020.05.20. 15:32:52

@math0: faszt mondtál.

Ha a mikropártok (akik 1/2N százaléknál kevesebbet kapnak) együtt 2-3%-ot elérnek, akkor már baszhatod, mert a hasznosuló szavazatokból az összszavazat alapján kalkulált 49.3 már többség lesz.

Emmett Brown 2020.05.20. 15:34:36

@math0: mivel voltak matriarchális társadalmak, és olyanok is, ahol nem dívott a rabszolgatartás, ezért újnak nevezni erős csúsztatás.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 16:36:00

@math0:

Látom, ,már nem bírsz magaddal, nagyon várod a Soros-romkocsmában a hétvégi seggtáncot....

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.20. 16:43:24

@Emmett Brown:

Ami azért volt lehetséges, mert a ballibek nagyon legyengültek. Ráadásul a Fideszen kívüli oldalon megjelent két - akkor még - ballibellenes új párt is: az LMP és a Jobbik.

Ha a Fidesz eredménye ugyanannyi lett volna, mint amennyi lett (53 %), de vele szemben egy erős másik párt állt volna (pl. 40-45 %-kal), akkor nem lett volna meg a Fidesz kétharmada.

A magyar választási rendszer nem csak a győztest jutalmazza, hanem minden nagy pártot is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 17:02:32

@MAXVAL bircaman közíró: a buzi élményeidet ne hozd ide, senkit nem érdekelnek!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 17:13:44

@bbrrr: 1) Ha a Fidesz bukik, az már jó. A Fidesz egy olyan durva erős maffia-diktatúra, hogy annál nagyjából minden jobb.

2) Hogy mi lesz azután, az másodlagos kérdés.

3) És igen, egy gyenge kormányzás, amely akár szét esik is jobb, mint a Fidesz maffia. Neked Orbán Viktor kell, hogy kitörölje a segged WC után, te kis selejt?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 17:16:15

@Emmett Brown: a stratégiai hiba, hogy beállsz a mongolFidióták mögé, hogy a kétharmad abszurdumáról eltereld a figyelmet egy kisebb álproblémával, amelyre végül is van megoldás.

elmebeteg pszichopata vagy, Orbán csicskása.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 17:23:14

@bbrrr: "a választási rendszer lejt a leginkább támogatott pártnak. Direkt. "

KÖCSÖGSÉG

"És ez sem egyedi Európában."

leírtam, hogy mi az, ami egyedi Európai mértékkel. nem bírtad felfogni, nem bírtál rá válaszolni, mert egy Fideszes patkány vagy.

" Azért, hogy a győztes pártnak ne okozzon problémát a kormányzás."

Ez nem fontos szempont.

a többi dolgod, amit részegen álmodtál, nem érdekel, nem érv.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 17:27:35

@Emmett Brown: de mondtam. HAZUG KÖCSÖG VAGY.

polalap.blog.hu/2020/05/18/toredekszavazat_nem_vesz_el_csak_atalakul/full_commentlist/1#c38527822

az általad felvetett probléma 1)-ben ki van zárva.

HAZUG, KÖCSÖG, ELMEBETEG, PSZICHOPATA FASZ VAGY, ÉS ORBÁN FASSZOPÓJA

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 17:45:21

@Emmett Brown: de komolyan, bazdmeg, ha nem egy hülye szakács volnál, akkor már az elején is meggondolhattad volna:

1) disznóság az, hogy a Fidesznek 49,27%-kal kétharmada van? igen. ez kurva nagy disznóság? igen.
2) fontos ehhez képest az, hogy a Fidesznek 49,27%-kal a mandátumok 50%-ánál picivel több vagy kevesebb képviselője van? bár ez fontos, de csak második prioritás. tehát ha csak a Fidiótákkal egy oldalon tudsz hülyeséget fújni ebben a kérdésben, akkor eleve bele se mész. mert már az is szép volna, ha Fidesznek 49,27%-kal 99 képviselője lenne
3) ha egy kicsivel több eszed volna, akkor meg azt is beláthatnád, hogy végül is egész biztos kell, hogy legyen egy olyan rendszer, amelyben a Fidesznek 49,27%-kal, ami NEM TÖBBSÉG, nem lesz többsége a parlamentben. biztos, hogy van ilyen rendszer, mert végszükségben bele lehet írni, hogy senkinek nem lehet a mandátumokban többsége, akinek nincs szavazatokban többsége. ezt akár egy az egybe bele lehet írni a rendszerbe, és el lehet osztani a mandátumokat, ha kell. a kérdés csak az, hogy van-e ennél elegánsabb megoldás, hogy az elegánsabb megoldások garantálják-e ennek a kizárását. én adtam erre pár variációt. de ha nem volnál hülye, eleve nem mentél volna bele ebbe a vitába, mert Orbán nem fog hirtelen a fejéhez kapni, hogy ez jó megoldás, ellenben ezzel a Fidesz csicskások sorába beálltál a terelési hadműveletben, tehát egy Orbán csicska vagy.

elmebeteg vagy, pszichopata vagy, Orbán seggében vagy.

Emmett Brown 2020.05.20. 17:45:45

@math0: te vered a nyáladat arra, hogy frankó-e 49.3%-kal tisztán arányos rendszerben többséget szerezni, miközben nem tudsz mutatni EGYETLEN EGY országot sem, ahol ez ne így lenne. innentől ez nettó vagdalkozás és erőlködés. te generálod az álproblémát, amiben ráadásul igazad sincsen.

Az sokkal fontosabb kérdés, és ténylegesen geciségre világíthat rá, hogy lehetne-e arányos rendszerben többsége a Fidesznek 47.36%-kal.

Emmett Brown 2020.05.20. 18:08:57

@math0: szerinted kategorikusan tilos lenne egy arányos rendszerben 49.3%kal mezei többséget szerezni. ezzel a globális autópályán mész szembe mindenkivel. és nem csak a fidesszel, birkával, meg velem, hanem az összes demokratikus ország választási törvényével.

ebben a topikban is te hoztad fel ezt: " math0 · ateistaklub.blog.hu
2020.05.19. 12:13:31
@MAXVAL bircaman közíró: "Valójában az ellenzék se akar arányos választást. "

hazudsz, kamuzol, igazolni nem tudod. hol az idézet és a link?

"EGy arányos rendszerben ugyanis minden esélyük elmenni a győzelemre"

egy arányos rendszerben ugye a Fidesz nem kapott volna többséget sem.

ennyi, kis hazug, mongolFidióta elmebeteg! "

innentől kussolj, mert te kezdtél el rugózni ezen az álproblémán, amiben ráadásul igazad sincsen.

még egyszer: 200k+ levélszavazat, töredékszavazat a győztesnek, egyfordulós egyéni, egyéni/listás arány megfordulása mind sokkal komolyabb probléma. és mindez azzal megspékelve, hogy erről teljesen egyedül döntöttek. ekkora variálásra konszenzus nélkül nem hiszem, hogy van precedens demokratikus országokban. arra meg, hogy valaki 49.3-ra sima egyfős többséget tud szerezni, van.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 19:23:53

@Emmett Brown: "szerinted kategorikusan tilos lenne egy arányos rendszerben 49.3%kal mezei többséget szerezni."

igen, ez így helyes. a demokrácia egyik lényeges eleme ugyanis az, hogy a parlamentek működése olyan, hogy a legtöbb törvényt 50%-kal lehet megalkotni. a 49.3% pedig ez alatt van. ez tehát nyilvánvalóan, és objektíven egy durva torzítás.

"innentől kussolj, mert te kezdtél el rugózni ezen az álproblémán"

HAZUDSZ, és ezt te is beidézted, hogy birca hozta fel.

polalap.blog.hu/2020/05/18/toredekszavazat_nem_vesz_el_csak_atalakul/full_commentlist/1#c38524982

a mi vitánkban meg te hoztad fel.

polalap.blog.hu/2020/05/18/toredekszavazat_nem_vesz_el_csak_atalakul/full_commentlist/1#c38525644

ÚGYHOGY TE KUSSOLSZ, és TE MÉSZ EL A KURVA ANYÁDBA, ÉS JÓL SEGGBEBASZOD, UTÁNA MEG AZ APÁD TÉGED, TE UTOLSÓ, HAZUDOZÓS SELEJT!

UNOM MÁR, HOGY MICSODA ELMEBETEG? PSZICHOPATA SELEJT VAGY.

"mind sokkal komolyabb probléma"

AKKOR AZON LOVAGOLJ, FASZFEJKE!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 19:24:45

@Emmett Brown: a stratégiai hiba, hogy beállsz a mongolFidióták mögé, hogy a kétharmad abszurdumáról eltereld a figyelmet egy kisebb álproblémával, amelyre végül is van megoldás.

elmebeteg pszichopata vagy, Orbán csicskása.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 19:25:35

@Emmett Brown: már mondtam, te mongolidióta, hogy az, hogy valamit még nem használnak sehol, nem érv. a történelemben egyetlen új találmányt sem használtak a bevezetése előtt (ez egy tautológia, kár vitatani) te nyugodtan maradj fenn a fán, kis retardált gibbon, ettől még mi tovább léphetünk!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 19:27:25

@Emmett Brown: nem tudsz egyetlen országot sem mondani, ahol ne lenne bűnözés, tehát a bűnözést a te "logikád" szerint el kell fogadnunk.

ELMEBETEG PSZICHOPATA VAGY.

Emmett Brown 2020.05.20. 19:50:34

@math0: Nem, birka általánosságban mondta, te egyből ugrottál egy konkrét esetre. Így van, be is szóltam rá, mert objektíven nem igaz amit írtál. És nem csak az orbáni rendszerben, hanem a világon sehol. Tehát szerinted a világon az összes demokratikus rendszer torz.

Emmett Brown 2020.05.20. 19:58:37

@math0: jaja, mert minden ami új, jobb, mint a régi.

Emmett Brown 2020.05.20. 19:59:19

@math0: nem látod a fától az erdőt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 20:06:31

@Emmett Brown: a stratégiai hiba, hogy beállsz a mongolFidióták mögé, hogy a kétharmad abszurdumáról eltereld a figyelmet egy kisebb álproblémával, amelyre végül is van megoldás.

elmebeteg pszichopata vagy, Orbán csicskása.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 20:07:31

@Emmett Brown: én semmi ilyet nem írtam, te viszont írtad az ellenkező szélsőséget, szerinted minden, ami új, az rossz.

már mondtam, te mongolidióta, hogy az, hogy valamit még nem használnak sehol, nem érv. a történelemben egyetlen új találmányt sem használtak a bevezetése előtt (ez egy tautológia, kár vitatani) te nyugodtan maradj fenn a fán, kis retardált gibbon, ettől még mi tovább léphetünk!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 20:12:32

@Emmett Brown: hazudsz, birca "az ellenzékről" írt, ami konkrétan a magyar ellenzék volt, tehát a konkrét esetünk. és te rácsatlakoztál, mert egy elmebeteg, pszichopata fasz vagy, és Orbán csicskása.

Emmett Brown 2020.05.20. 21:11:56

@math0: faszt írtam ezt.

Tudod mi a stratégiai hiba? Az, hogy beleállsz egy sokadrendű ügybe, amiről ordít, hogy csak a fideszgyűlöleted vezérli. Gratulálok, antifidióta lettél.

Továbbá ha szerinted nem frankó, hogy 49.3-mal többséget lehet kapni, mert 50 alatt ne lehessen, akkor dugd fel magadnak azt a rendszert, ahol előfordulhat, hogy 50.4% nem ad automatikus többséget.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 22:20:44

@Emmett Brown: " előfordulhat, hogy 50.4% nem ad automatikus többséget. "

50%-ot ad, mi a jó édes kurva anyád a bajod ezzel, te genetikai rohadék?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 22:25:24

@Emmett Brown:

" 50.4% "

magyarul nem tudsz, elmebeteg?! milyen szám ez?

a 199 képviselős parlamentben az 50,4% alapból 100 képviselőt ad.

ELMEBETEG, IDIÓTA KÖCSÖG VAGY.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 22:26:12

@Emmett Brown: te mongolFidióta lettél, most már beírhatom az "F"-et rászolgáltál, benne van a fejed Orbán seggében nyakig.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 22:28:01

@Emmett Brown: hazudsz, birca "az ellenzékről" írt, ami konkrétan a magyar ellenzék volt, tehát a konkrét esetünk. és te rácsatlakoztál, mert egy elmebeteg, pszichopata fasz vagy, és Orbán csicskása.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.20. 22:30:25

@Emmett Brown: dehogynem írtad ezt, kisköcsög!

"nem tudsz mutatni EGYETLEN EGY országot sem, ahol ez ne így lenne."

ergo szerinted, ha valami egyetlen országban sincs úgy, az rossz. na most minden új dolog olyan, hogy egyetlen országban sincs (úgy). tehát dehogynem ezt írtad, te hazudós, geci patkány!

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.20. 23:57:48

@math0: korábban már írtad, hogy 100 főre az 50.4-40-9.6 arányra korrekt az 50-40-10 képviselő.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.21. 01:18:11

@Emmett Brown: és korábban azt is írtam, hogy ez korrekt. miután visszakérdeztél. hányszor kérdezel még vissza, te húgyagyú?!

Emmett Brown 2020.05.21. 09:39:58

@math0: "1) első nekifutásra k_i = round(N * x_i), aztán, ha kevesebbre sikerült, akkor a maradékot elkezdjük kiosztani a pártok között, x_i növekvő sorrendjében. ha meg túl sok lett, elkezdjük elvenni x_i csökkenő sorrendje szerint."

tehát ha túl sok lett, akkor a legnagyobbtól vennél el először, igaz?
99 hely, van egy párt 50%+1 szavazattal, és van 50 kis párt kicsit kevesebb mint 1%-kal. kerekítesz, kijön, hogy a nagy kap 50-et, és minden kicsi 1-et. összesen 100. túl sok, tehát a legnagyobbtól elveszel egyet, neki marad 49, a többieknek összesen van 50. magyarul a kicsik 50%-1 szavazattal többségben vannak.

FAIL.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.21. 09:55:38

@Emmett Brown: simán hozzá lehet adni egy olyan kitételt, hogy az 50%-ot keresztezni nem lehet. te tényleg ilyen selejt vagy, hogy mindent a szádba kell rágni?

Emmett Brown 2020.05.21. 11:18:13

@math0: és ez miben különbözik attól, hogy mondjuk 5%ot nem lehet átlépni? Vagy 1/N-t?

Illetve ha kevesebb mandátumot osztasz ki, tehát hozzá kell adni, akkor a te képleted alapján növekvő sorrendben adunk mandátumot. Tehát lehet, hogy a 0.1%os párt kap egyet, míg a 0.15%os nem. Fantasztikus ötlet.

De mint ahogy már leírtad, ez a képlet megold minden problémát.

FAIL.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.21. 17:02:19

@Emmett Brown: "és ez miben különbözik attól, hogy mondjuk 5%ot nem lehet átlépni? Vagy 1/N-t?"

HOGY ARÁNYOSABB.

"Tehát lehet, hogy a 0.1%os párt kap egyet, míg a 0.15%os nem. Fantasztikus ötlet."

ja, szörnyű, majd biztos diktatúrát csinálnak, és elvisz a fekete kocsi.

KOMOLYAN, BAZDMEG, ELMÉSZ A JÓ ÉDES KURVA ANYÁDBA ÉS SEGGBEBASZOD, UTÁNA MEG AZ APÁD TÉGED, HOGY ILYEN PITIÁNER DOLGOKON RUGÓZOL, ÉS EZZEL IS ORBÁN SEGGÉBEN VAGY NYAKIG

UGYANOLYAN ELMEBETEG MONGOLFIDIÓTA PSZICHOPATA VAGY, MINT BIRKA

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.21. 17:06:52

@Emmett Brown: itt volt ez a megoldás,

első nekifutásra k_i = round(N * x_i), aztán, ha kevesebbre sikerült, akkor a maradékot elkezdjük kiosztani a pártok között, k_i - N * x_i növekvő sorrendjében. ha meg túl sok lett, elkezdjük elvenni k_i - N * x_i csökkenő sorrendje szerint.

ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy a korrekcióval az 50%-ot nem lépheti át egy párt se lefele, se felfele, hanem akkor a következőt kell venni. akkor mi a bajod, te kis elmebeteg hajószakács?!

Emmett Brown 2020.05.21. 19:10:41

@math0: szerinted egy arányos választási rendszerben pitiáner dolog, hogy egy párt aki kevesebb szavazatot kap, mint egy másik, az több mandátumhoz jut?

Emmett Brown 2020.05.21. 19:15:30

@math0: mindössze az, hogy van olyan eset, hogy két párt közül az kap több mandátumot, akire kevesebben szavaztak.

Emmett Brown 2020.05.21. 19:27:45

@math0: jah, ez eggyel jobb. Kár, hogy a másikra hivatkoztál :)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.21. 21:15:40

@Emmett Brown: kisebb eltérés, mint 49,27%-ra kétharmadot kapni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.21. 21:16:51

@Emmett Brown: sőt, következményeiben kisebb eltérés, mint 49,27%-ra többséget kapni.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.21. 21:18:33

@Emmett Brown: nem, itt ez ki van zárva, nem figyeltél, kis selejtes hajószakács!

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.21. 21:19:23

@Emmett Brown: első nekifutásra k_i = round(N * x_i), aztán, ha kevesebbre sikerült, akkor a maradékot elkezdjük kiosztani a pártok között, k_i - N * x_i növekvő sorrendjében. ha meg túl sok lett, elkezdjük elvenni k_i - N * x_i csökkenő sorrendje szerint.

ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy a korrekcióval az 50%-ot nem lépheti át egy párt se lefele, se felfele, hanem akkor a következőt kell venni. akkor mi a bajod, te kis elmebeteg hajószakács?!

Emmett Brown 2020.05.21. 21:20:35

@math0: xD nem a kétharmadról van szó, pöcsömöccse.

Emmett Brown 2020.05.21. 21:50:41

@math0: értékelem az elszántságodat.
valószínűleg ki lehet ebből hozni egy használható alternatívát. lehet, hogy egy kicsivel arányosabb (jobbnak nem feltétlenül nevezném, ha a célok között szerepel a kormányozhatóság is), mint bármelyik érvényben lévő rendszer, de én akkor sem tudom igazságtalannak értékelni azt, hogy egy tisztán listás rendszerben 49.3%-kal többséget lehet szerezni, hiszen ez az egy konkrét dolog még nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.
Ez egy piszlicsáré ügy, ennél sokkal nagyobb gondok és tényleges igazságtalanságok is vannak a magyar rendszerben.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.21. 23:02:24

@Emmett Brown: " én akkor sem tudom igazságtalannak értékelni azt, hogy egy tisztán listás rendszerben 49.3%-kal többséget lehet szerezni"

tudom, beteg vagy.

" hiszen ez az egy konkrét dolog még nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét."

ritkán fordul elő, akkor szokott belőle felhördülés

"Ez egy piszlicsáré ügy"

nem, ez nem piszlicsáré ügy. beteg vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.21. 23:04:20

@Emmett Brown: hát ez a baj, te Orbán fasszopó. azzal segítesz elterelni a kétharmadról, hogy beállsz a Fideszesek terelő manipulációjába.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.22. 08:26:19

@math0: most jön az, hogy igazolod a felhördülést.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.22. 10:09:38

@Emmett Brown: " én akkor sem tudom igazságtalannak értékelni azt, hogy egy tisztán listás rendszerben 49.3%-kal többséget lehet szerezni"

tudom, beteg vagy.

" hiszen ez az egy konkrét dolog még nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét."

ritkán fordul elő, akkor szokott belőle felhördülés

"Ez egy piszlicsáré ügy"

nem, ez nem piszlicsáré ügy. beteg vagy.

Emmett Brown 2020.05.22. 11:20:26

@math0: igazold az állításodat a felhördülésről.

Ez így egy nettó bebüfögés/asztalra szarás/hőbörgés.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.22. 11:43:31

@Emmett Brown: már egyszer a szádba rágtam, te kis elmebeteg, hogy az egyszerű többségnek a demokráciában mi a kifejezett jelentősége, és ezért az 50% körüli torzulás miért kifejezetten nagy torzítás.

de te megkérdezed még egyszer, mert egy elmebeteg selejt vagy, aki nem képes felfogni dolgokat. helyette az asztalra szarik, fingik és böfög.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.22. 12:07:51

@math0: írtad, hogy volt már ilyen, és nagy felhördülés volt.

Igazolód az állítást, vagy visszavonod?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.22. 12:30:51

@Emmett Brown: jajj, bazdmeg, komolyan ennyire sötét, idióta fasz vagy? nem tudsz valaminek magad utánanézni? nem tudsz gondolkodni, te kis selejtes hajószakács?!

en.wikipedia.org/wiki/United_States_Electoral_College#Contemporary_issues

Emmett Brown 2020.05.22. 13:06:02

@math0: aha. Egy arányos rendszerben felmerülő problémához legyél már olyan kedves, hogy nem egy teljesen másmilyen szisztéma kritikáját hozod fel.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2020.05.22. 16:07:53

@Emmett Brown:

Számokra hivatkozol??? Atya Isten, te fideszes bérkommentelő vagy!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.22. 20:54:45

@Emmett Brown: "Egy arányos rendszerben felmerülő problémához legyél már olyan kedves, hogy nem egy teljesen másmilyen szisztéma kritikáját hozod fel. "

Bazdmeg, te mekkora selejt vagy! A probléma elsősorban a nem arányos rendszerekben merül fel, tehát miért ne hozhatnám onnan a példát?! Szánalmas vagy, hogy mennyire le tudsz menni bircába, amikor beragad nálad egy fogaskerék, és inkább ledarálod az egészet, minthogy beláss valamit.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.22. 21:40:19

@math0: ezt úgy veszem, hogy nem tudsz arányos rendszerből felhördülést hozni. Hiszen ha tudnál, akkor közölnéd, hogy újra teljes magabiztossággal gyalázkodhass tovább.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.22. 21:54:19

@Emmett Brown: mit nem fogsz fel abból, te elmebeteg, hogy az arányosabb rendszerekre ez kevésbé jellemző, pontosan azért, mert arányosabbak?! te miért vagy olyan elmebeteg, hogy onnan kéred a példát, ahol éppen kevésbé várható?!

bazdmeg te olyan sötét vagy, hogy a gumiszoba adja a másikat.

nem fogod fel, te elmebeteg, hogy pont olyan példát vársz tőlem, ami nem várható, ha igazam van. az, hogy nem tudok ilyen példát hozni, az pont igazol engem, nem cáfol.

nálad az az egy neuronod is fordítva van bekötve, te kis hajószakácsok selejtje!

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.22. 22:21:15

@Emmett Brown: egyébként itt van egy majdnem példa.

de.wikipedia.org/wiki/Bundestagswahl_1983

Az Unió itt kicsivel több képviselőt kapott, mint ami arányos lett volna, de nem sokkal, mivel ezen a választáson az egyéb kategória is csak 0,4% volt, és az 5%-os küszöböt mindenki más vitte. Ha a zöldekre kicsit kevesebben szavaznak, és többen mindenféle más pártra, akkor megtörtént volna az, hogy az Unió a szavazatok kevesebb, mint felével többséget szerez. Nem történt meg, és az Uniónak rendje és módja szerint, szépen demokratikusan koalíciót kellett kötnie a liberálisokkal. És ez meg is mutatja, hogy miért helyes ez. Kurva nagy disznóság, ha egy párt kisebbségből kap kormányzáshoz mandátumot, amikor lehet szépen koalíciót kötni, teljesen, szépen demokratikusan. A stabilitásos dolog egy túllihegett idiótaság.

Emmett Brown 2020.05.22. 22:34:43

@math0: majdnem példa= nem példa.

Emmett Brown 2020.05.23. 08:31:44

@math0: ha te mondod. A PhD-ben is így érveltél?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 08:51:56

@Emmett Brown: ott is. Nem olyan selejtes, logikához fingot nem értő, elmebeteg hajószakácsok voltak az opponensek, mint te.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.23. 09:24:26

@math0: tehát egy univerzális állítás cáfolására hoztál egy teljesen más helyzetből példát, majd miután erre felhívták a figyelmedet, te hoztál egy "közeli mellét" és azt elfogadták. hát persze.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 11:29:50

@Emmett Brown: semmi ilyesmi nem történt, HAZUDSZ. egy egyedi egzisztenciális állítás igazolására hoztam egy példát. onnan hoztam a példát, amiről az állítás szólt. Amikor már az idióta kötözködésekből is kifogytál, akkor hazugságokkal jössz.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 11:36:31

@Emmett Brown:

"egy univerzális állítás cáfolására hoztál egy teljesen más helyzetből példát"

az állítás ez volt:

"ritkán fordul elő, akkor szokott belőle felhördülés"

polalap.blog.hu/2020/05/18/toredekszavazat_nem_vesz_el_csak_atalakul/full_commentlist/1#c38533660

1) Ez NEM UNIVERZÁLIS ÁLLÍTÁS
2) Az állítás nem szól arról, hogy milyen a választási rendszer

Tehát hazudtál.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.23. 11:40:21

@math0: az állításom az volt, hogy a 2018as magyar listás eredmények minden jelenleg is hatályos arányos választási rendszerben sima többséget eredményeznek.

ezt nem tudtad cáfolni. hoztál egy német példát, ahol a győztes fél %-kal kevesebbet kapott mint a fidesz, viszont csak 0.4% volt a nem hasznosuló szavazatok aránya. tehát a 83-as Bundestagban jelen lévő pártokra leadott szavazatokra nem igaz, hogy a CDU-CSU több szavazatot kapott, mint a többi bejutó párt összesen. A fideszre meg több szavazat jött, mint a többi parlamenti pártra összesen.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 11:50:52

@Emmett Brown: faszt. erről az áállításról nem vitáztam veled. erről vitázz a jó édes kurva anyáddal, te kis hazug selejt!

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.23. 11:53:00

@math0: de, ez volt az állítás.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 11:53:04

@Emmett Brown: azonkívül ez az állításod a Nirvana érvelésként nevezett érvelési hiba. sőt, annak egy súlyosabb változata. már megbeszéltük, te kis elmebeteg!

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.23. 12:16:33

@math0: fun fact: nálad van a Nirvána érv:)

Én ugyanis egy reális környezetben értelmezem a 18as eredményeket, te meg egy idealizált állapottal hasonlítod össze.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 13:12:53

@Emmett Brown: nézz utána, hogy mi az a Nirvána érv, te selejt! Az nem érvelési hiba, hogy valaki valami ideálist vesz alapul.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 13:21:22

@Emmett Brown: hazudsz, nem ez volt az állítás, nem erre kértél példát. hanem felhördülésre.

Emmett Brown 2020.05.23. 13:34:03

@math0: "A Nirvána-érv (vagy Nirvána-tévedés, angolul Nirvana fallacy) egy érvelési hiba, amely akkor merül fel, amikor valós eseményeket vagy lehetőségeket egy irreális, idealizált alternatívával vetünk össze. Ugyancsak Nirvána-érvként tartjuk számon az utópisztikus feltételezést, miszerint az aktuális problémára létezik tökéletes megoldás."

a magyar adatokat betáplálni egy másik (létező) rendszerbe és megnézni, hogy mi lenne abban az esetben, az egy reális összehasonlítás. én ezt csináltam.
te mit csináltál? kitaláltál egy idealizált alternatívát.

Emmett Brown 2020.05.23. 13:50:42

@math0: xD

édes faszom.

egyrészt "ritkán fordul elő, akkor szokott belőle felhördülés" ez egy olyan mondat, amit ha én írtam volna, akkor már ugatnál, hogy még magyarul sem tudok.

a dolgod továbbra is annyi, hogy: hozol arányos rendszerből egy példát, hogy ez valaha megtörtént, ÉS arra, hogy ennek kapcsán felhördülés volt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 14:45:05

@Emmett Brown: nem idézted végig, te faszfej! Az, hogy mikor merül fel a Nirvana érvelés, az nem jelenti azt, hogy az az érvelési hiba. AZ érvelési hiba ugyanis ez:

"A torz hasonlat alkalmas rá, hogy használója bármilyen felvetést arra hivatkozva ellenezzen, hogy az az adott problémára nem jelent tökéletes megoldást.

Példák

"Nem kötöm be a biztonsági övet, hiszen attól még ugyanúgy meghalhatok egy balesetben."

hu.wikipedia.org/wiki/Nirv%C3%A1na-%C3%A9rv

Ezt pedig te csinálod, nem én. Te mondod azt, hogy:

"Nem érdemes a választási rendszert arányossá tenni, mert úgyis lehetséges marad, hogy egy párt 5% alatti szavazattal többséget szerezzen."

De igazából te még rosszabb vagy, ugyanis kiderült, hogy van olyan választási rendszer, ahol ki lehet zárni, hogy 50% alatt valaki többséget szerezzen. Tehát te rosszabb vagy, mint a Nirvana érvelési hiba.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 14:50:51

@Emmett Brown: felhördülésre kértél példát, felhördülésre hoztam példát. Mész, és seggbe kúrod a kurva anyádat, és az apád meg téged, te kis hazudozós selejt!

A német példát pedig ezután hoztam, és kiegészítésnek hoztam.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.23. 15:04:35

@math0: az amerikai elektori rendszer kritikája aztán kurvára releváns az arányos rendszerek kapcsán. mészapicsába.

Emmett Brown 2020.05.23. 15:47:20

@math0: "Nem érdemes a választási rendszert arányossá tenni, mert úgyis lehetséges marad, hogy egy párt 5% alatti szavazattal többséget szerezzen." kurva nagy hazugság. egyfelől az az 5% az nyilván 50%.

Anyád szájába adogassál szavakat, biztos elfér, hisz kizárt, hogy a farkad kitöltse a száját teljesen.
Nem mondtam, egy kurva szóval sem, hogy nem érdemes arányossá/arányosabbá tenni, annyit mondtam, hogy ez a része a választási rendszerünknek még nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.

miért csak egy párt nem lépheti át az 50%-ot egyik irányba sem? az frankó ha egy koalíció szerez többséget kevesebb mint 50%-kal?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 16:11:23

@Emmett Brown: "Nem mondtam, egy kurva szóval sem, hogy nem érdemes arányossá/arányosabbá tenni, annyit mondtam, hogy ez a része a választási rendszerünknek még nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét."

1) Ehhez egyrészt le kellett volna tenned az asztalra a nemzetközi összehasonlítást.
2) Kurvára nem ezt mondtad.
3) Ha ezt mondtad volna, és igazad lenne, akkor is kurvára irreleváns lenne.

És továbbra is arról van szó, hogy Orbán seggében van a fejed nyakig.

"miért csak egy párt nem lépheti át az 50%-ot egyik irányba sem? az frankó ha egy koalíció szerez többséget kevesebb mint 50%-kal? "

1) Előbb hirdetnek eredményt, és osztanak ki mandátumot, utána kötődnek a koalíciók.
2) Még mindig csak a Nirvana érvelési hibát ismételgeted újra és újra.

Elmebeteg vagy, pszichopata vagy, és benne van a fejed nyakig Orbán seggében.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 16:12:24

@Emmett Brown: "annyit mondtam,"

igazolás sehol, kamuzol, hazudsz.

Elmebeteg vagy, pszichopata vagy, és benne van a fejed nyakig Orbán seggében.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 16:14:37

@Emmett Brown: az általánosabb kérdés az volt, hogy az 50% átlépése fontos-e, a példa mutatja, hogy fontos, és a fontosság nem függ a választási rendszertől.

a konkrét kérdés meg az volt, hogy mondja példát felhördülésre. adtam példát. ennyikeh.

Hazudsz. Elmebeteg vagy, pszichopata vagy, és benne van a fejed nyakig Orbán seggében.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 16:15:31

@Emmett Brown: igazolás sehol, kamuzol, hazudsz.

Elmebeteg vagy, pszichopata vagy, és benne van a fejed nyakig Orbán seggében.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.23. 16:20:53

@math0: a nemzetközi összehasonlítás: ez az eredmény a világ bármelyik arányos rendszerében többséget jelentene.

Oké. Eredményt hirdetnek, alakul egy koalíció. Frankó-e, ha ezt képesek megtenni úgy, hogy kevesebb mint 50% szavazott rájuk? Erre mit mond a rendszered?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 16:47:41

@Emmett Brown: itt van egy eset listás választási rendszerben, ahol volt alsó korlát, ezért megtörtént

en.wikipedia.org/wiki/1945_Austrian_legislative_election

a választások után legalább koalíciós kormány alakult, ennyiben belatta az ÖVP, hogy necces lenne egyedül kormányoznia.

Spanyolországban is megtörtént:

en.wikipedia.org/wiki/Results_breakdown_of_the_1982_Spanish_general_election_(Congress)

itt is volt alsó korlát, és itt sokkal nagyobb torzítást jelentett az alsó korlát, tehát 50% alatti szavazattal majdnem 60%-os többség lett a parlamentben.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.23. 17:01:07

@math0: a spanyol nem arányos rendszer, ennyi erővel az utolsó amerikai elnökválasztást is hozhatod, vagy a 94-es magyart.

Igen, Ausztriában pont ez történt. volt belőle felhördülés, hogy ez mennyire antidemokratikus meg fos?

Emmett Brown 2020.05.23. 17:05:03

@math0: illetve a faszt történt ez Ausztriában. ott is regionális körzetek vannak, pont mint Spanyolországban.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 17:36:18

@Emmett Brown: 1) nem tudom, nem olvastam 1945-ös osztrák újságokat
2) mit nem olvastál abból, hogy koalíciós kormányzás volt?
3) háború utáni helyzetben még lehet azzal érvelni, hogy a stabilitás fontosabb. a mai Magyarországon nem.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 17:38:00

@Emmett Brown: hivatkozás arra, hogy 1945-ben milyen rendszer volt Ausztriában?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 17:40:40

@Emmett Brown: a felhördülésre hoztam példát. az meg egyébként is a te betegséged, hogy nekem kéne példát hoznom arra, ami a te kritikád.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 17:43:26

@Emmett Brown: sőt, igazából a felhördülésnél is teljesen beteg dolog, hogy tőlem kérsz példát. én ugyan állítottam ezt, de ez is a te lovad. te jöttél mindig azzal, hogy még mindig nem jó a rendszerem, mert minden 400. szökőévben 50% felett szerezhet valaki mandátumot 50% alatti szavazatokkal. miért tőlem követeled a példát erre, te elmebeteg, amikor ez a te gumicsontod?!

Emmett Brown 2020.05.23. 17:57:48

@math0: a te rendszeredben is lehet olyan, hogy olyan a kormánykoalíció, hogy kevesebb mint 50% szavazott rájuk.

Már mondtam: a magyar rendszer szar, de azzal a részével van kb a legkevesebb gond, hogy a Fidesz 2018ban tisztán listás arányos rendszert feltételezve többséget szerzett volna.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 18:01:12

@Emmett Brown: "a te rendszeredben is lehet olyan, hogy olyan a kormánykoalíció, hogy kevesebb mint 50% szavazott rájuk."

1) tudsz erre hozni példát? tudsz rá hozni, hogy hőbörögtek?
2) ezt is nyilván be lehet tiltani, ha akkora igény van rá, de nyilvánvaló, hogy egy huszadrángó kérdés sima többséghez képest.

miért jössz ezekkel a pitiáner dolgokkal? mert Orbán pincsikutyája vagy.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 18:04:14

@math0: "a te rendszeredben is lehet olyan, hogy olyan a kormánykoalíció, hogy kevesebb mint 50% szavazott rájuk."

1) tudsz erre hozni példát? tudsz rá hozni, hogy hőbörögtek?
2) ezt is nyilván be lehet tiltani, ha akkora igény van rá, de nyilvánvaló, hogy egy huszadrangú kérdés sima többséghez képest.

miért jössz ezekkel a pitiáner dolgokkal? mert Orbán pincsikutyája vagy.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.23. 19:08:03

@math0: ha szeretnéd, akkor kigondolok egy példát erre, lehet, hogy némi időbe telik. hőbörgésre nyilván nem tudok, hiszen tudtommal nem használják sehol, tehát ez teljesen irreális kérés, kb a "cáfold, hogy az unikornisszar 20%-a csillámpor" szinten mozog.
ha túl sokat tiltasz, akkor a kormányalakítás lehet, hogy nehézségekbe fog ütközni, ami nem egy előnyös dolog.
Szerintem meg az pitiáner dolog, hogy olyan dolgon pörögsz, ami mindenhol így lenne.

Emmett Brown 2020.05.23. 20:13:45

@math0: itt is van.

Szavazatarány: 49-29-20-0.48-0.48-0.04, mandátumok száma 199.
Első körös mandátumok: 98-58-40-1-1-0. Ez 198, tehát ki kell osztani még egyet, de az már mindegy, hiszen a nagy+2 kicsi már így is 100 (tehát többség), ugyanez igaz a 2 közepes+2kicsi kombóra is. Pedig mindkét esetben 50% alatti szavazatot kaptak.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 20:20:37

@Emmett Brown: "ez teljesen irreális kérés"

ugyanilyen irreális kérdés volt, amikor te kértél példát tőlem, és ragaszkodtál ahhoz, hogy tisztán arányos, listás rendszer legyen, mert abban pont kurva ritka a jelenség, minél jobb a rendszer, annál ritkább.

""cáfold, hogy az unikornisszar 20%-a csillámpor" szinten mozog"

ezzel jellemezted a problémád jelentőségét, de azért kötözködsz, mert Orbán seggében vagy, és mert egy makacs tökfej vagy

Összességében nagyon zavaros az egész ámokfutásod itt. A választási rendszer problémái közül:

1) Az, hogy kevesebb, mint 50%-kal kétharmadot lehet kapni, a legsúlyosabb. de ezzel nem törődsz, nem foglalkozol

2) Az a probléma, hogy kevesebb, mint 50%-kal többséget lehet szerezni, még mindig jelentős, mert a törvényhozás alapja a többség. Ezt te bagatellizáltad.

3) Ugyanakkor, ezzel totál ellentmondásban beszálltál a Fidióták közé, hogy a Fidesz kapott volna szerintetek minden, én nem vagyok benne biztos, de sok választási rendszerben. Miért teszed ezt, ha szerinted ez nem egy jelentős probléma? Csak mert Orbán seggében van a fejed.

4) És végül, az én rendszereimben belekötsz ezekhez képest olyan pitiáner dolgokba, mint, hogy egy 1% alatti párt több képviselőt kap, meg, hogy koalícióban minden 400. szökőévben esetleg mégis lehet többséget szerezni kevesebb, mint 50%-kal is. Megjegyzem, kisebbségből akár még kormányozni is lehet.

Szóval nagyon zavaros, elmebeteg vagy.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.23. 20:51:30

@math0: a 2/3 baj.

A második nem gond szerintem, ha a hasznosuló szavazatok többsége megvan (és a fidesznek a levélszavazatokkal ugyan, de megvan). Nyilván a 10% török küszöb nem ilyen, az itthoni 5% lehetne akár 3% is, de még a természetes küszöb sem (Hollandia) változtatna ezen. Ezért ezt el tudom engedni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 21:00:09

@Emmett Brown: "a törvényhozás alapja a többség. "

sajnálom, ha ennek felfogására képtelen selejt vagy.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 21:24:06

@Emmett Brown: és ez szerinted fontosabb probléma, mint ha egy párt tud kevesebb, mint 50%-kal többséget szerezni,

elmebeteg fasz vagy

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.23. 21:55:20

@math0: hány mandátum járna a fidesznek? 99?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.23. 22:21:49

@Emmett Brown: 98. de még annyi se járna, mert ugye a határon túli szavazatok is disznóság.

Emmett Brown 2020.05.24. 00:07:10

@math0: és akkor jut 101 mandátum (azaz törvényhozó/kormányzóképes többség) a többieknek, akik együtt szintén nem érték el az 50%-ot? És ebben még a német nemzetiségi lista is benne van, pedig az onnan bejutott képviselő ugyebár a fideszt erősíti.

Tehát a fidesz+német önkormányzat összesen 49.73%ot kapott. Így ők kikapnának 99-100 ra a többiektől, pedig több szavazatot kaptak.

Ha csak a pártokat nézzük, akkor a fidesz 49.6%-ot gyűjtött, ami már inkább 99 képviselő, ami kevesebb mint a többiek 100-a, akik még mindig nem érik el az 50%-ot, sőt kevesebbet kaptak, mint a fidesz.

Most a levélszavazást tegyük zárójelbe.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.24. 07:22:40

@Emmett Brown: a Fidesz 49,27 szavazatot kapott, ha elfogadnánk a levélszavazatot, az 98,0473 képviselő, ezt lefele kerekíteni kurvára nem a világvége.

KOMOLYAN, BAZDMEG, ELMÉSZ A JÓ ÉDES KURVA ANYÁDBA ÉS SEGGBEBASZOD, UTÁNA MEG AZ APÁD TÉGED, HOGY ILYEN PITIÁNER DOLGOKON RUGÓZOL, ÉS EZZEL IS ORBÁN SEGGÉBEN VAGY NYAKIG

UGYANOLYAN ELMEBETEG MONGOLFIDIÓTA PSZICHOPATA VAGY, MINT BIRKA

Emmett Brown 2020.05.24. 09:16:41

@math0: ha nem tűnt volna fel, akkor nem vitattam, hogy 49.27re a 98 hely a világvége lenne, sőt ezt vettem kiindulópontnak.

"a rendszerem, mert minden 400. szökőévben 50% felett szerezhet valaki mandátumot 50% alatti szavazatokkal"

Mindössze arra mutattam rá, hogy a 18as magyar helyzet pontosan ilyen. Fidesz 49.27-98 (ha hozzáveszed a német faszit, akkor 49.73-99), a többiek a Jobbiktól a Munkáspártig 101 (a német lista nélkül 100). És nekik együtt sincsen 50% támogatottságuk.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.24. 11:32:28

@Emmett Brown: ha lefele kerekített csoportokat válogatsz ki, akkor nyilván ez jön ki. pitiáner dolog. egyrészt a dolog oka a kerekítés, aminek oka az, hogy a képviselők diszkért dolgok. erre nincs jobb megoldás. lehetne esetleg explicit tiltani.

de az általad ignorált kérdésekhez képest pitiáner dolog, és te még mindig Orbán seggében lógsz nyakig, hogy ezzel foglalkozol a fontosabb kérdések helyett. az külön belső ellentmondás, hogy ha egy párt szerez érdemtelenül többséget, az nem érdekel, ha több, akkor viszont hisztizel.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

Emmett Brown 2020.05.24. 12:01:27

@math0: te kardoskodtál, hogy geciség 50% alatti eredménnyel 50%+ képviselőt szerezni, de téged ez itt nem zavar, mert a fidesz szopja így be. pontosan ugyanott vagyunk, mint amin te kiakadtál.

ez van megfejelve azzal, hogy nem csak nincsen meg az összes leadott szavazat 50%-a a többségnek, hanem ráadásul a hasznosuló szavazatok 50%-a sincsen meg nekik, VISZONT a Fidesznek megvan.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.24. 12:26:07

@Emmett Brown: a kurva anyádat, te betonfejű köcsög! több fontos különbség is van:

1) nem mindegy, hogy az érdemtelen többséget egy párt szerzi meg, vagy koalíció. ha koalíció, az ritkább eset, körülményesebben jön létre, több a demokratikus kontroll.

2) nem mindegy, hogy a dolog egyszerűen megoldható-e. vagy nem oldható meg, vagy nagyon erőltetett módon oldható meg

ebből a 2 szempontból az, amin te lovagolsz messze kevésbé fontos, súlyos dolog, és messze körülményesebb a megoldása, mint az én kritikám, ami gyakoribb, súlyosabb, és tök természetes az ellene tehető intézkedések.

úgyhogy továbbra is totál beteg, idióta fasz vagy.

EZZEL IS ORBÁN SEGGÉBEN VAGY NYAKIG

UGYANOLYAN ELMEBETEG MONGOLFIDIÓTA PSZICHOPATA VAGY, MINT BIRKA

Emmett Brown 2020.05.24. 13:20:53

@math0: nem bazmeg. neked annyi a kiindulópontod, hogy Orbán kapja be, és bármibe belekötsz, hogy ezt igazolhassad. csak annyiban különbözöl a fidesztrolloktól, hogy ők Orbánét kapják be, és bármibe belekötnek, hogy ezt igazolják.

Mi történt a topikban? az volt a kiindulópontod, hogy a fidesznek egy tisztán arányos rendszerben nem lenne többsége. mondtam, hogy de, mert ott a küszöb. szerinted az köcsögség. mondtam jó, nézzük meg a világ legarányosabb rendszerét, ahol csak természetes küszöb van. ott is többsége lenne. erre közölted, hogy a természetes küszöb egy baromság, szegény Munkáspárttal micsoda kibaszás. Erre lecsökkentettük a természetes küszöböt a felére, alkalmaztuk a teáltalad frissen kitalált módszert, ami szerinted a demokrácia Csimborasszója, amivel végre kijött, hogy a potenciálisan győztes koalíciónak nemhogy abszolút, DE MÉG RELATÍV TÖBBSÉGE SINCSEN. erre hátradőltél, és elégedetten nyugtázod a pluralizmus diadalát. addig csűrted, amíg a Fidesz rá nem kúrt. szép munka.

Az a tény megvan-e, hogy technikailag a Fidesz koalícióban van az MNOÖ-vel? tehát bazmeg van két potenciális koalíció, az egyik mögött van 49.73% szavazat és 99 képviselő, a másik (Jobbiktól Munkáspártig) mögött meg 49.05% és 100 mandátum. Ha értéksemlegesen nézed, akkor ez egyértelműen nem frankó, pláne nem a demokrácia Csimborasszójától.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.24. 17:35:50

@Emmett Brown: "neked annyi a kiindulópontod, hogy Orbán kapja be, és bármibe belekötsz, hogy ezt igazolhassad. csak annyiban különbözöl a fidesztrolloktól, hogy ők Orbánét kapják be, és bármibe belekötnek, hogy ezt igazolják."

ezek nem érvek, nem érvek, ez egy frusztrált kis óvodás kifakadása.

"Mi történt a topikban? az volt a kiindulópontod, hogy a fidesznek egy tisztán arányos rendszerben nem lenne többsége. mondtam, hogy de, mert ott a küszöb. szerinted az köcsögség."

ugye hangsúlyozom, hogy a kiindulópontom az volt, hogy van olyan arányos, ideális, igazságos rendszer, amiben nem kapna többséget. ez elég világos is, csak egy olyan gyengeelméjű idióta, mint te vitatja, hogy 49,27%-ra többséget kapni nem arányos, és a demokrácia mibenléténél fogva súlyosan torz rendszer. függetlenül attól, hogy egész pontosan mi a mandátumok kiosztásának pontos módja, ez mint elv is nyilvánvaló.

"nézzük meg a világ legarányosabb rendszerét, ahol csak természetes küszöb van. ott is többsége lenne."

de tudok olyan rendszert, ahol nem kapna, és ezért is, meg egyébként is igazságosabb.

"végre kijött, hogy a potenciálisan győztes koalíciónak nemhogy abszolút, DE MÉG RELATÍV TÖBBSÉGE SINCSEN."

ez egy matematikai lehetetlenség. ha a Fidesznek nincs többsége, akkor a maradéknak többsége kell, hogy legyen, mert a mandátumok száma páratlan.

"Az a tény megvan-e, hogy technikailag a Fidesz koalícióban van az MNOÖ-vel? tehát bazmeg van két potenciális koalíció, az egyik mögött van 49.73% szavazat és 99 képviselő, a másik (Jobbiktól Munkáspártig) mögött meg 49.05% és 100 mandátum."

1) ahogy mondtam, ezt is ki lehet zárni, ha akarod
2) ha a Jobbikkal és a Munkáspárttal alakult volna egy koalíció, az biztos, hogy demokratikusabb lenne a Fidesznél. gyakorlatilag tehát itt kurvára nem fenyeget a diktatúra veszélye. de valószínűleg inkább új választás lenne.

ismétlem: téged a nagyobb baj nem érdekel, ehelyett a kisebb, irreálisabb pitiáner faszságon rugózol, mert egy elmebeteg pszichopata vagy.

EZZEL IS ORBÁN SEGGÉBEN VAGY NYAKIG

UGYANOLYAN ELMEBETEG MONGOLFIDIÓTA PSZICHOPATA VAGY, MINT BIRKA
Válasz erre

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.24. 17:45:33

@Emmett Brown: egyszerűen totál sötétség tőled, hogy nem fogod fel, hogy bármilyen koalíciós kérdés kisebb baj, mint az, hogy egy párt többség nélkül többséget kap. ennyi. elmebeteg vagy.

Emmett Brown 2020.05.24. 18:49:02

@math0: neked nagyon súlyos szövegértési gondjaid vannak.

Van két koalíció. Az egyikre szavazott az összes szavazó 49.73%-a, míg a másikra 49.05%. A többi szavazat a mikropártokra (<0.2%) ment. Senkinek sincs abszolút többsége szavazatok száma szerint, a relatív szavazati többség az első csapatnál van.

Milyen kibaszott alapon érdemel a 49.05% koalíció többséget a 49.73%-ossal szemben?

Szerinted demokratikusabb, mert többtagú a koalíció. Ez sima bullshit. Szerintem meg 1 fős többséggel igencsak komplikált diktatúrát építeni.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.24. 21:14:40

@Emmett Brown:

abból mit nem fogtál fel, te selejtes, hogy:

1) a kerekítések miatt az összes koalíciós problémát nehéz lekezelni. lehetne azt mondani, hogy egy koalíciónak meg kell lennie a szavazatok 50%-ának, de ez erőltetett

2) a koalíciós problémák húszad-rangúak ahhoz a problémához képest, hogy egy párt egyedül kap érdemtelenül többséget

3) miért hisztizel amiatt, hogy a Fidesznek adott esetben még valakit be kellett volna vennie a koalícióba? mert ennyire benne vagy Orbán seggében

4) "Szerinted demokratikusabb, mert többtagú a koalíció. Ez sima bullshit." Tudom, hogy gyenge a felfogásod.

5) Hitler többség nélkül is épített diktatúrát. Nem lehetetlen. Szóval az 1 mandátumos többség erre nagyon is jól jön. Ennek hiányában például az a koalíciós partner fék és egyensúly lehet, meg beleláthat korrupcióba. De te ennek felfogásához elmebeteg vagy.

EZZEL IS ORBÁN SEGGÉBEN VAGY NYAKIG

UGYANOLYAN ELMEBETEG MONGOLFIDIÓTA PSZICHOPATA VAGY, MINT BIRKA
Válasz erre

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.24. 21:16:47

@Emmett Brown: "Szerintem meg 1 fős többséggel igencsak komplikált diktatúrát építeni. "

De egy Jobbik-Munkáspárti et. al. koalíciós diktatúrától fosol. Akkora köcsög vagy, bazdmeg, mint a ház.

Emmett Brown 2020.05.24. 21:31:34

@math0: nem, nem a diktatúrától fosok, szimplán igazságtalan, hogy adott esetben ez a banda kevesebb szavazatot kapott, mint a másik brigád, ennek ellenére kormányt tudnak alakítani. ennyire kurva egyszerű.

Emmett Brown 2020.05.24. 21:40:47

@math0: a szó amit keresel, az a: huszadrangú. egybeírva, rövid "u"-val.

A Fidesz nem tudott volna koalíciót alkotni a Munkáspárttal (49.54%), az Együttel (49.93%), míg a többiek együtt kevesebb szavazattal kormányt tudtak volna alakítani. Szerinted ez igazságos. Szerintem a számok mást mutatnak.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2020.05.24. 21:44:42

@Emmett Brown: szerintem ez kevésbé problémás, mint ha a Fidesz önmagában tud. szerinted nem, mert nyakig benne vagy Orbán seggében.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2020.05.24. 21:45:39

@Emmett Brown: abból mit nem fogtál fel, te selejtes, hogy:

1) a kerekítések miatt az összes koalíciós problémát nehéz lekezelni. lehetne azt mondani, hogy egy koalíciónak meg kell lennie a szavazatok 50%-ának, de ez erőltetett

2) a koalíciós problémák huszadrangúak ahhoz a problémához képest, hogy egy párt egyedül kap érdemtelenül többséget

3) miért hisztizel amiatt, hogy a Fidesznek adott esetben még valakit be kellett volna vennie a koalícióba? mert ennyire benne vagy Orbán seggében

4) "Szerinted demokratikusabb, mert többtagú a koalíció. Ez sima bullshit." Tudom, hogy gyenge a felfogásod.

5) Hitler többség nélkül is épített diktatúrát. Nem lehetetlen. Szóval az 1 mandátumos többség erre nagyon is jól jön. Ennek hiányában például az a koalíciós partner fék és egyensúly lehet, meg beleláthat korrupcióba. De te ennek felfogásához elmebeteg vagy.

EZZEL IS ORBÁN SEGGÉBEN VAGY NYAKIG

UGYANOLYAN ELMEBETEG MONGOLFIDIÓTA PSZICHOPATA VAGY, MINT BIRKA

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.25. 00:17:09

@Emmett Brown: még igazságtalanabb, ha az egyik banda egyetlen párt, és az könnyen ki is küszöbölhető, tehát ki kell. ennyire egyszerű.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.25. 11:14:59

@Emmett Brown: te vagy igazi fanatikus, és elmebeteg is, és Orbán seggében is nyakig.

abból mit nem fogtál fel, te selejtes, hogy:

1) a kerekítések miatt az összes koalíciós problémát nehéz lekezelni. lehetne azt mondani, hogy egy koalíciónak meg kell lennie a szavazatok 50%-ának, de ez erőltetett

2) a koalíciós problémák huszadrangúak ahhoz a problémához képest, hogy egy párt egyedül kap érdemtelenül többséget

3) miért hisztizel amiatt, hogy a Fidesznek adott esetben még valakit be kellett volna vennie a koalícióba? mert ennyire benne vagy Orbán seggében

4) "Szerinted demokratikusabb, mert többtagú a koalíció. Ez sima bullshit." Tudom, hogy gyenge a felfogásod.

5) Hitler többség nélkül is épített diktatúrát. Nem lehetetlen. Szóval az 1 mandátumos többség erre nagyon is jól jön. Ennek hiányában például az a koalíciós partner fék és egyensúly lehet, meg beleláthat korrupcióba. De te ennek felfogásához elmebeteg vagy.

EZZEL IS ORBÁN SEGGÉBEN VAGY NYAKIG

UGYANOLYAN ELMEBETEG MONGOLFIDIÓTA PSZICHOPATA VAGY, MINT BIRKA

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.05.25. 11:15:41

@Emmett Brown: még igazságtalanabb, ha az egyik banda egyetlen párt, és az könnyen ki is küszöbölhető, tehát ki kell. ennyire egyszerű.

kolomparlole1114 2020.06.14. 09:01:11

@math0:
mint tudjuk, rasszista alapon a cigányok ölnek meg sorozatban magyarokat. hányszor kell még beleverni a pofádat a zsidó szarotokba, te kis selejt?!

kuruc.info/r/35/210163/
kuruc.info/r/2/210399/
kuruc.info/r/2/211070/

amikor a zsidó olyan idióta, hogy azt hiszi, hogy a II. világháború vége az volt, hogy a zsidók nyertek. ilyenek a zsidók. totál sötétek, ők az internacionalista társadalom legalja, a selejt. egymás után többször megismétli az elmebeteg totálkáros selejt ugyanazt a hülyeséget.mellesleg zsidó néven uszít a magyarok ellen a kis selejt.

Ja és még a nagybetűket sem ismeri, hiszen csak egy zsidó...

amikor az elmebeteg zsidó valamiért azt hiszi, vagy inkább simán pofán hazudik mindenkit, hogy a "math" nem zsidó név. miért ne lenne az?

***

amikor a zsidó köcsög azon értekezik, hogy egy zsidónak bármi köze lehet a civilizált viselkedéshez, közben ő maga az ellenpélda:

"Elvárható, hogy a jogos kritikát, tévedéseit elismerje, és ne hadakozzon a végtelenségig, csak hogy ne kelljen elismernie." - hu.wikipedia.org/wiki/Szerkeszt%C5%91:Math/Civilizalt_Viselkedes

Ugye zsidó? :DD

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.06.14. 09:19:38

@kolomparlole1114:

Mint tudjuk, rasszista alapon a nácik ölnek meg sorozatban cigányokat. Hányszor kell még beleverni a pofádat a náci szarotokba, te kis selejt?!

barankovics.hu/cikk/a-romagyilkossagok-rovid-kronikaja

Amikor a náci olyan idióta, hogy azt hiszi, hogy a II. világháború vége az volt, hogy a nácik nyertek. ilyenek a nácik. Totál sötétek, ők a magyar társadalom legalja, a selejt. Egymás után többször megismétli az elmebeteg totálkáros selejt ugyanazt a hülyeséget.mellesleg cigány néven uszít a cigányok ellen a kis selejt.

parpercpolitika.blog.hu/2020/05/28/deak-teri_bulizas/full_commentlist/1#c38560566

*************************

@kolomparlole1114:

amikor az elmebeteg náci valamiért azt hiszi, vagy inkább simán pofán hazudik mindenkit, hogy a "math" zsidó név. miért lenne az?

parpercpolitika.blog.hu/2020/05/28/deak-teri_bulizas/full_commentlist/1#c38560822

*************************

@kolomparlole1114:

"Einstein zsenijét azért gondolom nagyobbnak"

curiocity.blog.hu/2020/05/23/ki_volt_okosabb_neumann_vagy_einstein/full_commentlist/1#c38566564

amikor a náci köcsög azon értekezik, hogy egy német zsidó tudóst nagyobb zseninek tart, mint a magyar zsidó tudóst.

mindeközben így irtaná a zsidókat:

"azt tudod, kis zsidó köcsög, hogy ez

moshekantor.com/wp-content/uploads/2019/03/NaziExecution-Rex-v2.jpg

a történet végeredménye?! nemcsak, hogy így fogod végezni, de ez lesz a vége a magyar zsidajizmusnak, ha sokat ugráltok! "

parpercpolitika.blog.hu/2020/05/28/deak-teri_bulizas/full_commentlist/1#c38560566

és persze, ezzel a náci egyúttal azt is bemutatja, hogy olyan idióta, hogy azt hiszi, hogy a II. világháború vége az volt, hogy a nácik nyertek. ilyenek a nácik. totál sötétek, magukat is pofán szarják, ők a magyar társadalom legalja, a selejt. egymás után többször megismétli az elmebeteg totálkáros selejt ugyanazt a hülyeséget.mellesleg cigány néven uszít a cigányok ellen a kis selejt.

*************************

@kolomparlole1114:

na mi van, kis náci selejt, kidobtak téged a curiocity oldaláról?!